реклама

реклама

 

28 вересня 2017 року для представників обласної та районних рад в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що впроваджується Асоціацією міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад, проведено одноденну фахову майстерню на тему: «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації». Таке засідання на Черкащині проводиться вже вдруге.

Як повідомила на початку роботи координатор проекту, експерт Асоціації Марина Ковтун, заняття передбачає дві лекції та дискусії із запропонованої тематики, запитання і відповіді.

Учасникам фахової майстерні запропоновано розглянути і обговорити декілька питань, зокрема, щодо нормативно-правового забезпечення реформи органів місцевого самоврядування і децентралізації; та децентралізація, стан і перспективи об’єднання громад області.

Марина Ковтун зосередила увагу присутніх на нормативно-правових чинниках, зауваживши, що в цілому в Україні вже створено 413 об’єднаних територіальних громад, з них десять – в Черкаській області. За її словами, головна мета реформи, виходячи з Концепції, – за рахунок фінансової децентралізації і перерозподілу повноважень активізувати ініціативу мешканців і, в цілому, територіальних громад на вирішення економічних та соціальних проблем, розвиток інфраструктури тощо.

У роботі наради-семінару взяв участь голова Черкаського регіонального відділення, віце-президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Виступаючи в обговоренні, Олександр Іванович наголосив, що головною метою засідання є не тільки ознайомлення з питаннями порядку денного, а щоб кожен із учасників, виходячи із основ проблематики, зміг сформувати думку не лише щодо стану і перспектив об’єднання громад, проведення адміністративно-територіальної реформи тощо, а й зробити висновки – чого ми прагнемо від реформ, як маємо діяти, чого очікуємо і чи потрібно очікувати.

У зв’язку з цим, голова обласної ради підкреслив, що громади поки що не навчилися правильно визначати пріоритети і свої потреби, розробляти проекти, на які використовуються кошти ДФРР та міжнародних грантів. Аналіз показує, що в основному проекти, що подаються громадами, переважно зорієнтовані на споживання або, образно, на «латання дірок», а не на розвиток економіки, територій, створення робочих місць тощо.

– Дев’яносто відсотків підготовлених і поданих на конкурс проектів не відповідають критеріям розвитку, – зауважив голова обласної ради. – Вони не передбачають і не сприяють розвитку місцевої економіки, модернізації виробництв, створення умов для залучення інвестицій тощо.

Олександр Іванович повідомив, що Прем’єр-міністр України визначив 5 пріоритетів України на наступний рік. Перший серед них – завершення реформи місцевого самоврядування. Тому реформуванню організації влади на місцях буде приділятися значна увага.

Він також зазначив, що, виходячи з власного досвіду, адже працював і в органах місцевого самоврядування і виконавчої влади, вважає кращою формою організації влади саме органи місцевого самоврядування та їх виконкоми, – вони підзвітні і підконтрольні мешканцям громади, не залежать від волі або примх одного посадовця, оцінку їхнім справам дають люди.

Повертаючись до проблем створення ОТГ, Олександр Вельбівець додав: «Ми свого часу презентували уряду моделі майбутнього утворення ОТГ в Черкаській області, беручи за основу-основ економічну складову, як відповідну фінансову спроможність громади забезпечувати в подальшому свою життєдіяльність. Поки в уряді зважувалися, пройшло кілька років. Аж нарешті, здається, дійшли висновку, що наші пропозиції є реальними. І це вказує на те, що на стан реформ, на забезпечення організації влади нового зразка на місцях ми також маємо впливати і демонструвати свою зацікавленість».

На завершення занять фахової майстерні відбувся обмін думками, слухачі отримали відповіді на запитання, що їх хвилювали.

Про це повідомили у прес-службі Черкаської облради.

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Андрій 01.10.2017 05:01
З матеріалу не зрозуміло, хто крім Вельбівця та Ковтун брав участь і що обговорювали. Представники яких рад (голови чи секретарки)? Запропоновано обговорити, засередили увагу, голова взяв участь, підкреслив....
"– Дев’яносто відсотків підготовлених і поданих на конкурс проектів не відповідають критеріям розвитку, – зауважив голова обласної ради". А для чого "купа" чиновників?
Щоб були якісні проекти - має бути прикладний майстер-клас..... Проекти які відповідають та не відповідають вимогам,виклада йте на сайт ради та ОДА для прикладу!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Майстер-фахівець 30.09.2017 14:16
Чудовий проект. Чудові люди, - золоті хромосоми нашого сьогодення. Текст обговорення, що оголосив шановний Олександр Іванович, потрібно взагалі видати окремою брошюрою, яка повинна стати настільною книгою в кожній новоствореній територіальній громаді. А про міжнародне значення майстерні, говорить вже той факт, що навіть вельмишановна Марина Ковтун, яка майже ніколи не кидає на призволяще свій Мурманськ, залишила все й приїхала до нас. Чудово! Чудово! Спасибі за майстер-класс.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100