реклама

реклама

Нещодавно Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького приймав учасників дебатного турніру «Кубок Черкас», організованого для учнів та студентів навчальних закладів міста. Організаторами заходу стали «Черкаський дебатний клуб», «Ораторська платформа» та ВМГО «Федерація дебатів України». А саме цей проект був одним із переможців конкурсу «Ідея. Дія. Результат» ГО «Промолодь» та отримав грант від міськвиконкому.

22195948_1640237726017721_2345804135567245717_n

Протягом двох днів близько 50 учасників дебатного турніру мали змогу побувати у ролі представників уряду чи опозиції, а також на практиці навчитися, як правильно будувати свою думку, як обґрутовувати  її та на що варто звертати увагу під час висловлювання.

Головною метою організації дебатного турніру було навчити учнів та студентів цивілізованої дискусії, про це зазначив Сергій Ганницький, керівник представництва ВМГО «Федерації дебатів України» в Черкаській області.

«Ми хочемо показати, що є спосіб дискусії цивілізованої, використовуючи агрументацію, щоб людина могла грунтовно довести свою позицію. За допомогою дебатів можна відкинути дуже багато непотрібної інформації, залишити лише важливі факти. От саме такого ми і навчаємо на нашому заході. Ми вчимо учасників будувати свої думки, обгрунтовано їх висвітлювати та робити своє висловлювання логічним», — наголосив  пан Сергій.

Протягом двох днів учасники турніру змагалися між собою у майстерності переконувати, аргументувати, доводити свою позицію.  Як розповів Борис Пікало, головний суддя дебатного турніру, команди взяли участь у п’яти відбіркових раундах, у яких змагалися на основі тем, які їм давали судді.

«Дебати — це чудова освітня технологія. На них формується розширення світогляду за допомогою широти обговорюваних тем. На дебатах ми пропонували теми різного спектру, наприклад, говорили про  свободу слова в Інтернеті, про міжнародну політику, про церкву та порушували багато інших актуальних проблем. Загалом, дебати — це хороша  можливість розвинути критичне мислення та вміння працювати у команді, що також немало важливо»,  зазначив головний суддя.

Черкаський національний у дебатному турнірі представила команда студентів ННІ історії і філософії.

«Учасники турніру, студенти нашого навчально-наукового інституту показали високий рівень обізнаності у актуальних питаннях, які були перед ними поставлені, — розповіла доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної  науки Лариса Лисиця. — Їхні виступи були аргументованими, інтелектуальними і логічними. А цитування латиною та влучні екскурси з історії вдало вирізняли їх серед інших учасників».

Особливих висот досягла команда «Істфак ЧНУ», яка стала фіналістом дебатів, а студентка інституту Анастасія Коваленко увійшла в ТОП-10 кращих спікерів.

Після завершенню дводенного дебатного турніру, переможцями заходу стала  команда студентів Черкаського державного технологічного університету, а  кубок топ-спікера турніру, за який змагалися всі учасники, отримала учениця Черкаської школи № 17 Валерія Шемшур. Окрім переможців, кожен із фіналістів отримав медалі, але, не зважаючи на нагороди, важливим є досвід і навички, які здобули учасники турніру, адже відстоювати свою думку та позицію є так  важливо у сучасному суспільстві.

Про це інформує сайт ЧНУ

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100