реклама

реклама

Шполянська районна виборча комісія провела засідання і проголосувала за створення Матусівської сільської виборчої комісїі без необхідного кворуму. Так вважає колишній член РВК, повідомили «Прочерку» в Громадянській мережі «ОПОРА Черкаси».

330_200_6514 Шполянська РВК утворила Матусівську сільську виборчу комісію 15 вересня. Відповідно до оприлюдненого протоколу засідання, на ньому були присутні дев’ятеро членів комісії з 16-ти. Проте, за словами колишнього члена цієї комісії від місцевої організації ВО «Батьківщина» Віктора Слюсаря (згідно з постановою ЦВК №210 від 03 жовтня його замінили на іншого представника партосередку), заступник голови районної комісії Борис Кулик, вказаний у протоколі як присутній, насправді на засіданні не був. Таким чином, наполягає Віктор Слюсар, у засідання взяли участь восьмеро членів ТВК. А згідно з частиною 4 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії. До того ж рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії (частина 14 статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Сам Віктор Слюсар також був відсутнім на засіданні. Він, зокрема, розповів: «На засідання мене не запрошували. Про те, що Борис Кулик був відсутнім дізнався від нього ж самого. Коли побачив протокол про проведення засідання на сайті держадміністрації, зателефонував йому, щоб дізнатися, чому мене не запросили. А той сказав, що і сам не був. Виходить, протокол сфальсифікований головою комісії. Насправді думав, що мене вже давно відкликали, ще після минулих виборів, і я не є членом комісії. Але у протоколі значуся як відсутній. Тому подав заяву в прокуратуру та поліцію, щоб розслідували цю справу».

Свою відсутність на засіданні підтверджує і сам Борис Кулик: «Ще 15 травня цього року, після виборів у Шполянській міській об’єднаній територіальній громаді, написав заяву про те, що не хочу більше брати участь у роботі комісії. Але голова комісії того дня мене запросила на засідання. Я пояснив, що не хочу більше виконувати обов’язки заступника, та голова наполягала, що треба прийти. Я сказав, що не проти, мовляв: «Збирайте комісію, проводьте засідання». Можливо, вона розцінила це так, що я дав згоду на присягу. Але на засідання, зрештою, не пішов».

Натомість голова Шполянської районної комісії Валентина Колісник вважає, що сталася технічна помилка. За її словами, список відсутніх і присутніх членів комісії для економії часу був перенесений з іншого протоколу, але не був відкорегований. Так, на засіданні був присутній інший член комісії – Андрій Скачидорога, який у протоколі значився відсутнім. Пізніше цей протокол переписали.

«У мене на флешці з минулих виборів є протоколи. Я дала їх  Слободянику (член комісії. – Авт.), щоб він мені їх надрукував і приніс, бо мені нема на чому друкувати. Він замість того, щоб повиправляти людей, взяв і скинув, як було. Цей варіант протоколу не передивилася, бо не мала з собою окулярів. Але нас було дев’ятеро людей», – каже Валентина Колісник.

На запитання, чому на засідання не запросили Віктора Слюсаря, голова комісії відповіла, що за це відповідав член комісії Володимир Слободяник. Хоча до цього у розмові говорила, що телефоном запрошувала на засідання усіх членів комісії. Сам Слободяник коментувати ситуацію відмовився.

Наразі справу мають розслідувати правоохоронні органи.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 5 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» засідання виборчої комісії скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, якщо факти проведення засідання без кворуму та внесення неправдивих відомостей до протоколу підтвердяться, то відповідно до частини 2 статті 158 Кримінального кодексу України, винні можуть понести відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років. Розслідування кримінальної справи значно триваліший процес, ніж проведення перших виборів, таким чином, факти фальсифікації можуть бути встановлені значно пізніше від результатів голосування. Проте, вважає юристка, внаслідок порушень при формуванні виборчої комісії не повинні постраждати добросовісні кандидати та інші суб’єкти виборчого процесу, які, наприклад, подавали документи на реєстрацію, а також виборці чи обрані на виборах депутати.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 депутат 08.10.2017 18:23
Якщо голова комісії не могла прочитати протокол без окулярів, то цілком можливо, що її хтось подвоївся в очах, і вона вмісто вісьми членів комісії нарахувала девять. А взагалі мені цікаво скільки ми ще будем слухать оцей бред. Відповідальніст ь за членів комісії повинні нести партії, що їх висувають, щоб не ставили особистих завдань. При такому бардаку я принципово не братиму участі в виборах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100