реклама
Sucurity Police

реклама

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів, пише zmi.ck.ua
1507810587-700

Завдяки голосам угорців, румунів та молдаван комітет ПАРЄ з питань освіти, науки та медіа вісім‘ю голосами проти семи прийняв ряд поправок, шкідливих для України.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат, член української делегації у ПАРЄ Костянтин Усов.

"Українська делегація, безумовно, голосувала проти сьогоднішньої резолюції ПАРЄ. Знаєте, скількох голосів не вистачило, щоб збалансувати та заблокувати російське лоббі і його шкідливі зміни на комітеті? Одного. Нашого голосу. Просто нардеп України від Радикальної партії Ляшка Віктор Вовк (куратор цієї політичної сили на Черкащині, - ред)  пропустив комітет, бо він був призначений на 8:30. Мабуть, надто рано для того, щоб попрацювати. Якби Вовк прийшов на комітет, як його просив Володимир Ар'єв, фінальний текст прийнятої резолюції був би іншим", - зазначив Коснятин Усов.

Як інформує Європейська правда, рішення ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій з представниками національних меншин. Асамблея також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту. Між тим, в ПАРЄ (всупереч позиції доповідача, естонця Андреаса Херкеля) констатували, що вже зараз, до ухвалення висновку "Венеціанки", є "низка юридичних питань до закону".

За наслідками дебатів було схвалено більшу частину пропозицій румунських та угорських депутатів.

Зокрема, угорці та румуни виступили проти ідеї "змішаного навчання", приміром, із викладанням 60% предметів українською, а 40% - мовою меншини. Також з документа видалили всі згадки про те, що навчання "виключно мовою меншини" (без викладання частини предметів державною мовою) завдає шкоди самим дітям через зменшення їхньої конкурентності на ринку праці та ускладнення вступу до вищих навчальних закладів.

Лише з мінімальною перевагою (39 голосів "проти", 42 "за") була відхилена угорська поправка, за якою з документа хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову, а також про те, що мова об’єднує державу.

Так само із незначною перевагою (37 на 40 голосів) вдалося відхилити пропозицію парламентарів із Румунії та Угорщини, які прагнули виключити з документа згадку про відсутність виключно українських державних шкіл (або із навчанням виключно мовами інших меншин) у своїх державах.

Водночас Києву рекомендують адаптувати окрему методику навчання української мови для дітей, які є представниками національних меншин.

реклама

Коментарі  

 
-1 #5 Такі справи 15.10.2017 15:11
Смішно читати. Депутати прийняли неякісно зроблений закон, який викликав обгрунтовані зауваження в цивілізованих державах Європи, а винен якийсь ляшківський Вовк!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Богдан 15.10.2017 09:19
с каждым днём--лично у меня усиливается отвращение и презрение к нынешней власти!! злочина влада януковича говорили---ну от бандюка никто --ничего другого и не ожидал!а вот эти деятели---пришедшие к власти ---на крови молодых ребят---в тысячу раз омерзительнее яныка!!пенсионн ая реформа---супер!! 35лет стажа при том что 50 процентов экономики в тени а продолжительнос ть жизни сокращается----это шаг к отмене пенсий как таковых!!в прошлом году слуги народа--задекларировали ---что у них на руках 9 млрд гривен!! ни одного из них ---никто не спросил--откуда эти деньги и никого за яйца не взяли!9 млрд грн---им показалось мало! надо ещё миллиардик добавить!! жити по новому!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Пересічний громадянин 14.10.2017 10:17
Гнати цього Вовка в три шиї з ПАРЄ потрібно. Таких представників, які ганьблять Україну нам не потрібно. Ганьба!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Черкащани 13.10.2017 19:12
За це Вовк має відповісти перед українським народом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Регіональна Тальнівщина 12.10.2017 21:11
Ляшко в свій час дружив з гордашівськими сепаратистами. Тому це не дивно, дивно що деякі персонажі в свій час повелися на клоунаду з так званим батальйоном "Україна"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100