реклама

реклама

За даними Держгеокадастру, на Черкащині орендна плата за користування земельними паями одна з найвищих в Україні, повідомляє «Урядовий кур’єр».

agroportal.ua Земельний конфлікт розгорівся навесні цього року в селі Іскрене Шполянського району на Черкащині. Там частина селян виступила проти місцевого товариства «Відродження». Люди нарікали, що не можуть самостійно розпоряджатися земельними паями і навіть достеменно не знають, на яких умовах їхню землю орендують. Більше того, деякі селяни стверджували, що на їхніх договорах оренди стоять підписи, яких вони не ставили. Довелося до врегулювання конфлікту залучати громадську організацію «Воїни АТО Черкащини». Проблему власника паю з Черкаського району, наділ якого обробляє місцеве СТОВ, довелося навіть обговорювати недавно на засіданні обласного оперативного штабу з протидії аграрному рейдерству.

Як свідчить практика, проблема оплати за оренду земельних паїв залишається гострою. Тим часом, за даними Держгеокадастру, на Черкащині орендна плата за користування земельними паями одна з найвищих в Україні. Торік, приміром, вона становила 2215,5 гривні за гектар. Значно вищою, за підрахунками фахівців, вона має бути цього року. Серед районів, де найбільше платять власникам паїв за гектар орендованої землі, — Маньківський, Золотоніський та Чорнобаївський. Якщо в середньому за гектар в області торік сплачували 5,6% нормативної грошової оцінки земель, переданих в оренду, то в Золотоніському районі, де за паї цього року вже розрахувалися більш як на 40%, цей показник нині становить 8,4%. Тобто в середньому за пай орендна плата становить 9119 грн.

Сільськогосподарські товаровиробники Маньківського району, як повідомили в місцевій райдержадміністрації, також прагнуть виплату орендної плати за земельні частки (паї) цього року утримувати на рівні 8—10%.

За словами заступника начальника фінансового управління Кам’янської райдержадміністрації Наталії Копитько, майже всі сільгосптовариства підвищили обсяг орендної плати до 7—8%, а ТОВ СП «НІБУЛОН» — до 10% грошової оцінки землі.

Серед численної гвардії фермерів району також помітна тенденція до значного підвищення обсягу орендної плати за використання земельних часток (паїв). Приміром, ще торік про це подбали у фермерських господарствах «Зірниця», «Клин», П.І.Тимошенка, І.І. Косенка, «Колос». Проте керівники ТОВ «АПК-Сервіс» і ТОВ «Інвестагропром», як і очільники господарств деяких інших районів, поки що не знаходять можливостей для підвищення орендної плати.

Чимало тих, хто вже розрахувався за оренду земельних паїв, і в Звенигородському районі, де в певних господарствах власникам земельних паїв сплачують більш як 8% грошової вартості землі. Однак навіть у межах сільської ради часом різні орендарі розраховуються з власниками паїв за різними ставками. Так, у Рижанівці та Гудзівці одні господарства розраховуються за паї за ставкою 7—8%, а інші ледве до 4% дотягують.

Загалом же, попри постійне зростання, вартість оренди в абсолютних цифрах, як зазначав недавно перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, все ще залишається критично низькою та непорівнянною з доданою вартістю, яку генерує земля.

Роман Кирей

Фото: agroportal.ua

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100