реклама

реклама

17 жовтня відбулась спільна нарада голови обласної ради Олександра Вельбівця, громадських організації м. Черкаси та області, що представляють інтереси пільгових категорій громадян та керівництва Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.
Метою зустрічі стало обговорення розроблених профільним Департаментом і схвалених на нещодавній сесії обласної ради змін до обласної комплексної програм «Турбота» в частині «Порядку виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських, внутрі- та міжобласних маршрутах загального користування (протяжність яких перевищує 50 км)».

Представники громадських організацій висловили невдоволення прописаними в змінах новими правилами надання компенсації. Зокрема, документом передбачено відшкодування вартості проїзду пільговикам після їх звернення до структурного підрозділу соціального захисту населення впродовж року з наданням проїзних документів, виданих касою автостанції. Обурення серед пільгових категорій громадян викликали несподівані і, як з’ясувалось – несанкціоновані, оголошення, що з’явились на зупинках та автобусних станціях про те, що рішення вступає в силу із 18 жовтня.

У ході обговорення голова обласної ради зауважив, що схвалене депутатами рішення із цього питання не мало на меті погіршити надання послуги пільговим категоріям населення. При розгляді проекту змін ані в членів профільної комісії, ані в членів президії, ні безпосередньо під час розгляду в сесійній залі жодних зауважень до документу не прозвучало. Аргументом для депутатів стало переконання профільного Департаменту, що механізм монетизації надання послуги із перевезень запозичено у інших областей, де ця практика успішно діє не один рік. Більше того, окрім адресності надання послуги, такий спосіб відшкодування унеможливлює зловживання з боку перевізників, що, в свою чергу, дає суттєву економію бюджету. Останній аргумент особливо актуальний, адже пільги гарантовані законодавством, а відшкодування їх здійснюється за рахунок коштів місцевих ресурсів.

– Проект змін, запропонований Департаментом, як і належить був розміщений на офіційному веб-сайті за двадцять днів до сесії обласної ради. За цей час жодна громадська організація, жодна спілка чи депутат не висловили усних чи письмових заперечень щодо порушення прав, незгоди із документом. Інакше б, на будь-які аргументи або претензії депутати зреагували однозначно. Ми вважали, що це напрацьований і обговорений «продукт»... Суспільний резонанс і озвучені сьогодні аргументи переконують, що схвалені зміни були неповністю опрацьовані профільним Департаментом та потребують широкого обговорення за участі усіх зацікавлених сторін. Закликаю до такого обговорення і напрацювання пропозицій. Депутати ж, зі свого боку, готові внести будь-які зміни, що не суперечать законодавству та будуть відображати інтереси категорійних громадян, – наголосив Олександр Вельбівець.

Слід зазначити, що за результатами обговорення проблемного питання керівник Департаменту Руслан Чикало направив лист до обласної ради із пропозицією відтермінувати дію зазначених змін до 2018 року. Керівництво і уповноважені громадських організацій запланували спільно розробити власні пропозиції до механізму фінансування відшкодування пільг та подати їх на розгляд депутатського корпусу вже найближчим часом.

Виконавчий апарат обласної ради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100