реклама

реклама

До новорічних та різдвяних свят у обласному краєзнавчому музеї – особливі виставки та майстер-класи. 4 січня черкаських дітей та їхніх батьків учили робити  солом’яних павуків. Та ці фігури лише звуться павуками, а насправді є домашніми оберегами.

–  На Різдво традиційно люди виготовляють із соломи обереги – дідухи та павуки, – розповідає відвідувачам майстер-класу завідувач відділу музею Марія Хоменко. – І хоч асоціюється павук з чимось не дуже гарним, але насправді є про них інша легенда, пов’язана з Біблією. За нею, коли Діва Марія разом з маленьким Ісусом переховувалася від солдатів царя Ірода у печері, павук допоміг їм врятуватися, заплівши вхід в печеру павутиною. Завдяки цьому їх і не знайшли…

Поки діти слухали цікаві розповіді, їм роздавали матеріали для роботи – солому, нитки і циганські голки. 7-річну Ксенію та 5-річну Настю на майстер-клас привела бабуся Ірина Анатоліївна. Жінка каже: діти вперше на такому майстер-класі в музеї, але люблять майструвати щось своїми руками.

–  Я ходжу на гурток, вчуся шити одяг лялькам та іграшки. Тепер хочу спробувати зробити щось цікаве із соломи, – каже Ксюша.

Настя та Ксюша роблять павуків разом із бабусею

Настя та Ксюша роблять павуків разом із бабусею

Тим часом, Марія Хоменко радить: зробленого власноруч солом’яного павучка слід повісити біля дверей. Здавна існує повір’я, що коли в оселю заходить людина з недобрими помислами, павук вбирає в себе весь негатив. Так само він може допомогти й при хворобі – варто лише трохи біля нього постояти. Саме тому в кінці року його треба спалити, а натомість виготовити нового.

– Вважалося навіть, що можна ділитися з павуком своїми проблемами, і тоді вони швидко вирішуються, – зацікавлювали дітей музейні співробітники. – Павуків робили цілою родиною – кожен сплітав свою частинку і потім її компонували в цілу фігуру.

Традиційні обереги – дідух і павук є і в холі музею

Традиційні обереги – дідух і павук є і в холі музею

Різноманітні майстер-класи за участі музейних працівників та народних майстрів Черкащини в обласному Краєзнавчому музеї вже стали традицією, зауважує заступник директора музею, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова.

– Діти навчаються виготовляти різноманітні новорічні прикраси, писанки, іграшки. Ми практикуємо такі заходи вже кілька років, – розповідає.

12 січня о 14.00 тут відбудеться ще один майстер-клас – з виготовлення паперових янголят. Усі охочі можуть відвідати його безкоштовно.

А поки що в музеї триває ще й святкова виставка – «Дарунок як свято». Вона складається з кількох частин. Одна з них – це вироби народних майстрів, які можна використовувати в якості подарунків, інша – ручні вироби черкаських дітей. А окреме місце тут займає виставка новорічних іграшок. Їх зібрали у жителів міста.

Одна з вітрин новорічної виставки

Одна з вітрин новорічної виставки

– З нагоди свят ми проводимо акцію – подаруй музею новорічну атрибутику і маєш можливість безкоштовно відвідати експозицію, – розповідає завідувач відділу етнографії Вікторія Литовка. – Вона триватиме до 19 січня. Загалом протягом 10 років ми зібрали в музеї велику колекцію іграшок  – із 30-х років і до сьогоднішнього часу. Колекція сягає вже понад 3 тисяч екземплярів.

 
Куранти, за якими колись починали рух черкаські тролейбуси, передало музею Тролейбусне управління

Куранти, за якими колись починали рух черкаські тролейбуси, передало музею Тролейбусне управління


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100