реклама
Sucurity Police

реклама

Європейський рівень надання медичних послуг на Золотоніщині. Такий висновок зробили столичні високопосадовці, провівши у п’ятницю, 10 листопада виїзне засідання Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. На початку роботи вони побували в Золотоніській центральній районній лікарні. Тут, перед центральним входом стояло два новеньких медичних автомобіля, ключі від яких, голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, в урочистій обстановці, вручив керівникові районного центру первинної медико-санітарної допомоги Ларисі Насальській. Далі гостей запросили оглянути відділення, кабінети лікарні та центру, а ще ознайомитися з роботою медичної інформаційної системи «Доктор Елекс».

DSC_1717

Враженнями від побаченого учасники поважного зібрання ділилися вже на пленарній частині, яка відбулася в районному будинку культури. Першим до слова запросили очільника області Юрія Ткаченка, який зазначив, що створення умов для реалізації програм підтримки регіонів, яким опікується міністерство дає результати. Він радий тому, що  є співпраця та розуміння, допомога в реалізації ініціатив.

- Сьогодні ми хотіли показати ті маленькі здобутки, які  з часом стануть великими здобутками й надбанням Черкащини і всієї України. А найголовніше розуміння людей, що в дійсності в нашій державі відбуваються зміни, причому, ці зміни реальні. Ви є справжніми реформаторами. Те, що декларував Президент України, і ті зміни – успішно втілюються. Насамперед, головні реформи, що стосуються децентралізації, освіти, охорони здоров’я.  Ми є агентами змін, які потрібні нашим людям саме сьогодні, - наголосив Юрій Ткаченко.

Завдяки співпраці з фондом регіонального розвитку, який працює прозоро, на Черкащині вдалося втілити в життя реальні проекти, причому почали це робити зі створення 29 інноваційних шкіл. Вони успішно працюють, отримують нове обладнання, а найголовніше відбуваються зміни у підході роботи самих вчителів. Так само будуть втілюватися ініціативи і в охороні здоров’я, де за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку вже в цьому році буде створено п’ять кабінетів «здоров’я жінки» - це більше двадцяти мільйонів гривень загальних зусиль: держави, районів, міст. За короткий термін співпраці, а це 2,5 роки, було перебудовано перинатальний центр. Тепер це сучасна клініка широкого профілю. І за словами Ткаченка центр є найкращий в Україні. За сприяння міністерства втілено ще багато інших проектів. У наступному році буде приділено особливу увагу медичній галузі у селах, адже  змін  потребують саме сільські амбулаторії. Має бути інформатизація закладів і над цим ще добре треба попрацювати. Так само, як і над створенням мережі госпітальних округів. Багато є ініціатив, багато напрацювань. Юрій Ткаченко подякував головам ОТГ, які не побоялися, взяли цього плуга і наразі ми бачимо здобутки. Реальні приклади показують, як змінюється життя в громадах. Разом з тим ще є неузгодженості на законодавчому рівні між профільними міністерствами. Голова ОДА закликав учасників засідання, а саме керівників районів, ОТГ області, взяти активну участь у проведенні круглого столу, де висловити свої пропозиції та зауваження, які мають бути відображені в законодавстві.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на початку свого виступу відмітив, що для нього і його команди велика честь бути присутніми на такому заході. Метою їхнього візиту стало ознайомлення з ініціативами та безпосереднє спілкування з людьми, які реалізовують ідеї, реформи, подивитись, які є недоліки, врахувати зауваження, пропозиції аби вже в міністерстві їх коригувати.

Розпочав урядовець доповідь з аналізу головної децентралізаційної реформи,  результати якої можна буде побачити років через 10. Нині ж найважливішими аспектами є: соціальна сфера, освіта, охорона здоров’я, адміністративні послуги, безпека, захист дітей. Вперше за 10 років економіка почала зростати. У будівельній сфері Україна у світовому рейтингу піднялась на 4 пункти.

Відмітив Лев Парцхаладзе, що натепер у відомстві реалізовують п’ять основних ініціатив – будівництво центрів безпеки, сучасних ЦНАПів, створення нового освітнього простору в рамках нової української школи, створення сімейних будинків для забезпечення дітей-сиріт, створення мережі сучасних медичних амбулаторій. На його думку необхідно вирішувати всі проблеми комплексно.

Щодо центрів безпеки, то тут хочуть бачити, щоб у кожній громаді були створенні центри безпеки, де присутні пожежники, поліція і фельдшер в одному місці, які одночасно виїжджали б на виклик. Це одне із стратегічних завдань – побудувати по Україні 1400 таких центрів і зробити безпеку комфортною для населення. Щодо будівництва ЦНАПів, то  Міністерством розроблені стандарти, який вигляд повинні мати ЦНАПи. У Черкасах планують зробити сучасний обласний центр, де будь яку послугу можна буде отримати за 30 хвилин.

DSC_1786

Школи також потребують оновлення. Урядом було прийнято рішення створити опорні школи, де діти отримуватимуть якісну освіту. У цьому році було прийнято закон про «Нову українську школу».  У рамках цього закону було прийнято стандарт нового освітнього простору, який включає чотири основних принципи – мотивуючий простір, енергоефективність, абсолютно нове технічне обладнання приміщень, безбар’єрний простір.

Розкриваючи проблему сільської медицини, високопосадовець відмітив, що тут  ситуація наразі жахлива. Всього по Україні близько 20 тисяч ФАПів і амбулаторій, у 82% відсутні туалети, у 50 % не вистачає людей. Нині за ініціативи Президента буде реалізована ця реформа, виділено 4 мільярди гривень. Приблизно на кожну область буде виділено на будівництво засобів від 30 до 50 амбулаторій. Спільно із МОЗом в Мінрегіонбуді розробили стандарт, створили рекомендації, де повністю описали всі процеси. Зараз йде обговорення про те, щоб низку послуг зробити жорстко обов’язковими, а ряд послуг місцеві органи влади самі приймають рішення на своє бачення. Заступник міністра хотів почути питання, побажання, ініціативи. У відомстві готові їх оперативно врахувати й реалізовувати.

Далі на засіданні, про створення сімейних будинків говорила програмний директор МГО «Міжнародний центр лідерства» Дар’я Бондаренко; про створення Центрів Безпеки громадян розповів заступник директора департаменту організації заходів цивільного захисту Сергій Партален; бачення реалізації житлових програм в регіонах розкрила заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Ельвіра Левченко, а виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич розкрив тему, яка стосується взаємодії влади, суспільства та бізнесу для зростання розвитку регіонів.

Після закриття виїзного засідання Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за участю заступника міністра, голови ОДА,  представників органів влади, місцевого самоврядування, керівників медичних установ Черкащини відбувся круглий стіл, де головною для дискусії була тема – створення сучасних медичних амбулаторій у рамках реформи первинної медичної допомоги в сільській місцевості. Жваве обговорення стосувалося нових послуг та етапів впровадження реформи, можливостей телемедицини, запровадження медичних інформаційних систем.

Досвідом роботи щодо розвитку системи охорони здоров’я у Золотоніському районі з учасниками зібрання поділилися: головний лікар Золотоніської ЦРЛ Сергій Примак та  керівник  районного центру первинної медико-санітарної допомоги Лариса Насальська.

Додамо, що на згадку про перебування на Золотоніщині високоповажних гостей, голова райдержадміністрації Олександр Лісовий та голова районної ради Валерій Саранча вручили заступнику міністра Леву Парцхаладзе подарункову карту Золотоніського району і подякували за співпрацю, розуміння та допомогу.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100