реклама

реклама

У рамках спільного проекту Черкаського обласного центру зайнятості та обласного телеканалу Філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція» під назвою «Майстерня професій» директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко надав коментар журналістам обласного телеканалу про професію «Токар», яка вважається однією з найбільш затребуваних професій на ринку праці як серед роботодавців, так і серед пошукачів роботи.

«Праця токаря використовується практично в усіх галузях промисловості, сільського господарства, транспорті, сфері обслуговування і тому вважається однією з фундаментальних робітничих професій. На токарних верстатах токарі виконують операції з оброблення дерева, металу, пластмаси, оргскла, смоли.

фото

Минулого року від роботодавців регіону надійшло 180 вакансій токаря. За сприяння служби зайнятості дві третини з них укомплектовані. Середня тривалість укомплектування цих вакансій дещо вища ніж в цілому по області та коливається від 1 дня - серед токарів-карусельників, до 29 днів – серед токарів-фрезерувальників.

Якщо в цілому по області на 1 вакансію протягом року претендувало 2 особи, то серед фахівців за цією професією співвідношення пропозиції та попиту збалансовано – 180 заявлених вакансій та 230 претендентів на роботу.

Рівень заробітної плати за цими професіями досить високий, в переважній більшості на рівні середнього по області та вищий. Наприклад, серед вакансій для токарів, які надійшли від роботодавців регіону, зазначається середній рівень заробітної плати – від 4 до 10 тис. грн.

Для того, щоб якомога ефективніше задовольнити кадрові вимоги роботодавців, фахівці служби зайнятості пропонують безробітним, які користуються послугами центрів, або отримати цю професію, або безробітним, які мають професію токаря, підвищити свою кваліфікацію шляхом стажування на робочому місці у роботодавця за індивідуальними навчальними програмами. Так, протягом 2016-2017 років 40 безробітних підвищували кваліфікацію за направленням служби зайнятості, 1 особа отримала другу професію шляхом перепідготовки, потім всі були працевлаштовані.

Щодо віку претендентів серед токарів, то, лише кожен десятий претендент за цією професією – це особи у віці до 30 років, кожен восьмий – від 30 до 40 років, кожен третій – від 40 до 50 років, і майже кожен другий – старше 50 років. Але варто відзначити, що ця робітнича професія потребує популяризації серед молоді.

Для того, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці токарю необхідно: добре розвинене просторове мислення, точність і узгодженість рухів, творче технічне мислення та стійка увага.

Стосовно вимог роботодавців до претендентів на робоче місце за професією «токар», то це, насамперед, знання конструкцій і правил перевірки на точність різноманітних токарних верстатів, способів установки, кріплення, вивіряння деталей і методів визначення технологічної послідовності їх обробки, заточування видів різального інструменту. Також токар повинен вміти виконувати роботи за кресленнями, визначати режими різання та вибирати оптимальний порядок обробки деталей», - прокоментував Григорій Дендемарченко.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100