реклама

реклама

За останні десять років вироби ручної роботи набули шаленої популярності серед населення. Бісер, стрічки, ґудзики, нитки, тканина усе відразу підскочило у ціні. Деякі майстри зрозуміли, що для того, щоб мати успіх не потрібно  завищувати ціни.

Про те, чи вигідний хенд-мейд у Черкасах та чи такий популярний, як у інших містах України журналіст сайту «Економіка Сьогодення» дізнавався у черкаської майстрині.

основнп-225x300

Тетяна Ставицька займається ручною роботою уже понад 7 років. За освітою кухар-кондитер. Одружена, має двох синів. Рідні всіляко допомагають та підтримують майстриню.

Жінка з дитинства шила своїм лялька одяг.

«Пам’ятаю, як з підручних засобів шила одяг лялькам. Я навіть своїм синам шила одяг вручну. Я все власними руками: починаючи від пелюшок і закінчуючи повзунками», – пригадує майстриня.

Усе розпочалося із біжутерії виготовленої із полімерної глини. Тетяна їздила по виставках, ярмарках і там побачила техніку виготовлення іграшок із тканини. Усьому навчилася через Інтернет.

«Я дивлюся різні відео в Інтернеті. Люблю по-своєму кожний виріб, бо у кожній іграшці «живе» частинка мене. Коли я працюю, то я вкладаю усі почуття. Коли у мене поганий настрій, то іграшка похмура, коли радісний, то позитивна. Кожна моя іграшка відчуває мене, не тільки я її», – каже Тетяна.

Жінка продає іграшки через соціальні мережі, здає у черкаські магазини та удома.

«Якщо чесно, то люблю коли люди приходять за покупкою до мене додому, або купують на ярмарку. Бо коли ти відсилаєш замовлення поштою, то ти не бачиш реакцію покупця. Я дуже хвилююся за кожну іграшку, яку надсилаю, бо не знаю чи дійсно вона сподобалась людині. А коли ти бачиш людину, її реакцію, то ти знаєш точно, чи подобається, чи ні»,- зізнається черкащанка.

Черкаська майстриня їздить по всій Україні. Вона відвідала ярмарки та виставки у Полтаві, Львові, Харкові, Києві тощо. Інколи, на свята у Долині троянд майстриню за прилавком виробів можна побачити і у Черкасах.

1111

«Зараз готуюся до Нового року. Виготовляю різних янголяток, собачок. Матеріали для ручної роботи дуже дорогі. Кожний ґудзик, кожна стрічка усе піднялося у ціні. Але черкаські майстри намагаються робити невелику націнку, бо люди не хочуть купувати дороге. Зазвичай, говорять, що і самі можуть таке зробити. За кордоном покупці  розуміють, що це ручна робота і там такі вироби ціняться. Цього року ціни на вироби ручної роботи залишаться такими, як і у минулому році. Цілий день можу провести у пошуках дешевих та якісних матеріалів для своїх виробів. У черкаських крамницях ніколи не купувала, бо тут матеріали дуже дорогі. Раніше за матеріалами їздила до Одеси , а зараз знайомі передають поштою або усе замовляю через Інтернет. Це заняття стало доходом. Спочатку це було хоббі, яке переросло в улюблену роботу. Я можу цілий день робити іграшки і мені це не набридає»

Оскільки 2018 рік пройде під знаком Жовтого Земляного Собаки майстриня теж готується до прийдешнього собаки.

Жінка мріє відкрити власну крамничку  і продавати свої вироби.

8899-300x225

«На жаль, я ще не дійшла до того рівня, щоб відкривати власний бізнес. Відкривати крамничку потрібно у людному місці, у центрі Черкас де її буде видно насамперед туристам. І ще найголовніша проблема – податки. Черкаси не таке туристичне місто, як, наприклад, Львів чи Умань, і вважаю, що мій заробіток не перекриє усіх витрат», – каже жінка.

Ціни на іграшки невеликі. Адже вироби такого рівня надзвичайно дорогі. Та Тетяна сповідує політику, що краще нехай виріб швидше заберуть, щоб він дарував радість, аніж він буде лежати десь у скриньці і користі від нього взагалі ніякої не буде.

«Мої вироби коштують від 35 гривень. Найдорожча – 200 грн. Мене дивують майстри, які виставляють вироби, які врешті ніхто не купує, через завищені ціни. Розумію, що матеріали дорогі, та краще шукати дешевші тканини, аби іграшка була доступнішою, ніж чекати довго, поки хтось зможе її собі дозволити придбати, – стверджує Тетяна. – Треба розуміти, що українці не мають таких грошей, щоб дозволяти собі дорогі забаганки. Та як приємно, коли бачиш, що люди з радістю купують іграшку, не шкодують витраченого, що це для них справжнє щастя. Тоді і мені це приносить величезне задоволення, яке вартує значно більше».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Людмила 27.11.2017 10:01
Жаль, що не зрозуміло, де можна купити вироби(((
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100