реклама
Sucurity Police

реклама

Небезпечною і незахищеною стає в Україні професія журналіста. Про це в Черкасах на ХХ позачерговій виборчій конференції Черкаської обласної організації НСЖУ заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

– Чому я так кажу? Бо ми фіксуємо неприпустимо високий рівень фізичної агресії до журналістів в Україні. Цьогоріч ми в НСЖУ запровадили власний індекс фізичної безпеки працівників ЗМІ, і лише за 10 місяців вже було зафіксовано 80 інцидентів застосування сили до журналістів в Україні. Рівень безкарності, який є, провокує конфлікти навіть на побутовому рівні, не кажучи вже про великі корупційні розслідування в політиці! І це стримує журналістів в їх роботі! – зазначив Сергій Томіленко.

23915796_1475472372507796_7340464277105558293_n

Фахівець нагадав про такі прикрі побутові випадки: у місті Стрий на Львівщині майстер з ремонту пральних машин розбив голову співробітникові видання «Діловий Стрий», яке надрукувало критичний матеріал про роботу цього майстра; ще раніше у Миколаєві водії маршрутних таксі побили журналіста Юрія Коваленка тощо.

– Ми маємо тиснути на владу і мати прецеденти успішного покарання кривдників! – зазначив Томіленко. – Та сьогодні, на жаль, таких прецедентів немає. От і маємо історії, коли поліцейського начальника, який шкодував, що журналістку «1+1» «ще мало побили», підвищують, а не карають. Символом безкарності є справа по побитому на черкаській дамбі фотографу Ігорю Єфімову. Зло не карається… В Україні існує «такса» на побиття журналіста. Бо те, що ми бачимо в реєстрі судових рішень – 400 гривень, 600 гривень, 1200 гривень… – це фактично «такса». Бо неспівмірним є покарання, коли декілька років триває розслідування, а тоді присуджують людині штраф в таку суму за те, що журналіст вмився кров’ю. Адже закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років! А в нас правоохоронні органи пишуть закриті звіти в адміністрацію Президента про те, як вони захищають права журналістів. Але вийти на відкритий майданчик і про це прозвітувати вони бажання не мають. Тож доводиться насамперед публічно тиснути, щоб залучити відповідні органи до обговорення з вказаної теми. Важливо зрозуміти, що ж зупинить силовиків і звичайних громадян, щоб вони не кидалися на журналістів?

За словами Сергія Томіленка, НСЖУ є якраз однією з тих об’єднань, яка бореться за права журналістів.

24177072_1475463629175337_324066124136457871_n

– У наших лавах 19 тисяч членів, але це добровільне об’єднання журналістів. Ми не державна чи відомча структура. Тож ті завдання які нами ставляться, вони надходять не від влади, а ставляться самими журналістами! Ключовим завданням ми ставимо захист прав журналістів: їх фізична безпека і боротьба з системною безкарністю за злочини проти них. Ми розбудовуємо широке партнерство з міжнародними організаціями, зокрема, нас підтримує міжнародна федерація журналістів, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Сьогодні ми намагаємося показати в рамках нашої професійної спільноти, що слід допомагати кожному з постраждалих журналістів, а не обмежуватися деклараціями.

До слова, Сергій Томіленко анонсував на 14 грудня в Черкасах зустріч з міжнародними представниками з ОБСЄ щодо свободи медіа. На зустрічі йтиме мова про фізичну безпеку журналістів.

Нагадаємо, сьогодні головою правління Черкаської обласної організації Національної спілки журналістів обрали головного редактора «Черкаського краю» Тетяну Калиновську. До цього головою Черкаського осередку НСЖУ був Сергій Томіленко, який з 2017 року очолює Національну спілку журналістів України (НСЖУ), є засновником та керівником проекту Procherk.info, тренером з практичної журналістики. У конференції взяли участь 41 делегат

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 То де ж та такса?! 02.12.2017 12:47
Сам же каже, що платять і 400, і 600, і 1200 гривень. То виходить, що ніякої "такси" не існує і близько. І хіба тим, кого можна замовити бити людину, є різниця, журналіста він б'є, чи наприклад сантехніка?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 прохожий 01.12.2017 14:23
Не суньте носа, особливо в приватне життя громадян, не будете отримувати на горіхи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100