реклама
Sucurity Police

реклама

Поки що в жодній з областей України немає епідемії грипу. Летальних випадків через ускладнення від грипу також не зареєстровано. Як повідомляє Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України, за тиждень з 25 листопада по 1 грудня в області захворіли на ГРВІ 5415 осіб, це 0,4 відсотка населення. З них майже 70 відсотків — діти. Госпіталізовано 338 осіб черкащан, інформує «Черкаський край».

index Але темпи приросту захворюваності вперто збільшуються  — порівняно з попереднім тижнем серед дорослих на 12,5 відсотка, серед дітей — на 3,5.

Найбільша «концентрація» хворих за показником на сто тисяч населення — у Городищенському районі, Смілі, Черкаському районі, Умані, Корсунь-Шевченківському, Смілянському та Золотоніському районах.

Чи є серед випадків ГРВІ грип? Протягом тижня з лікувально-профілактичних закладів області у вірусологічну лабораторію ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» матеріал від хворих з підозрою на грип не надходив.

З початку епідемічного сезону 2017-2018 років щеплено проти грипу 4756 осіб.

Скільки днів заразний хворий на грип?

Хворий на грип заразний лише чотири дні! Це довели учені з Франції, тому рекомендують у випадку ГРВІ залишатися вдома протягом не менше чотирьох днів.

Серед дослідників, що вивчають проблеми грипу, дотепер не існує єдиної думки про те, як довго хвора людина становить небезпеку для тих, хто поруч. З цього приводу є різні думки. Так, американські дослідники вважають, що хворий поширює віруси протягом 5-7 днів, а потенційну небезпеку починає становити за добу до появи у нього перших симптомів грипу. Зрозуміло, дані ці дуже приблизні, бо є індивідуальні особливості організму зараженого та стан імунної системи його потенційних «жертв».

Є думка вчених, що пацієнт, який нещодавно переніс грип або ГРВІ, становить небезпеку для оточуючих, доки у нього повністю не пройдуть усі залишкові симптоми. Однак після гострої фази хвороби — а це 5 днів, ймовірність підхопити вірусне захворювання знижується, а через 5-7 днів після нормалізації температури людина вважається безпечною.

Щоб одержати точнішу інформацію з цього питання, французькі дослідники з університету П’єра і Марії Кюрі в Парижі провели спеціальний експеримент. Кілька десятків добровольців були навмисно заражені вірусом грипу. Учені протягом 10 днів регулярно досліджували наявність вірусів на слизовій носа учасників, встановлювали ступінь активності вірусів. Потім за допомогою математичної моделі обчислювали потенційну кількість людей, яку міг би заразити кожний з учасників.

Автори дійшли висновку, що, по-перше, ізоляція хворого на грип протягом 16 годин після появи перших симптомів зменшувала кількість людей, яких він міг би заразити, на 50 відсотків. А по-друге, у переважній більшості випадків хворий практично переставав становити небезпеку для оточуючих через чотири дні після початку проявів недуги.

Нерідкі випадки, коли людина вирушає на роботу, незважаючи на легке нездужання. В результаті найчастіше через кілька годин відбувається різке підвищення температури, з’являється головний біль і починає ломити все тіло.

При появі перших ознак хвороби людина намагається максимально доробити важливі справи, і тільки після цього — на лікарняний. Тим часом саме в перші дні після прояву перших симптомів великий ризик зараження грипом оточуючих, при цьому захворювання може призвести до серйозних ускладнень.

Скільки живе вірус грипу?

Існує понад 2 тисячі видів грипу, тож точно відповісти, скільки живе вірус грипу навколо нас, не можна, оскільки все залежить від виду грипу, кажуть мікробіологи. Проте є усереднені дані.

Так, на повітрі цей показник становить близько 9 годин. У приміщенні на різних поверхнях вірус може жити різний час:

на папері — до 12 годин;

на тканині — до 10 годин;

на ручках в офісі, на телефонних трубках (пластикових або металевих виробах) — до 48 годин;

на склі — до 7-10 діб;

на шкірі рук — 8-15 хвилин;

в мокротинні — до 1,5-2 тижнів.

Отже, вологе прибирання, провітрювання приміщення, одноразові носові хустинки!

Медики сходяться на думці, що вірус грипу не передається з водою і взагалі погано переносить високу вологість, тому чим вища вологість, тим менше живе вірус. При високій температурі вірус також нежиттєздатний, саме тому влітку епідемій грипу майже не буває. Нагрівання до 50-60°С інактивує віруси впродовж кількох хвилин, у замороженому стані за температури — 70°С вони зберігаються роками.

Це — грип!

Перша ознака хвороби — лихоманка. Якщо температура підвищилася раптово до 40 градусів, це говорить про сильну інтоксикацію організму. Про неї ж свідчать і хворобливі відчуття в м’язах та суглобах. Хворі ледь-ледь можуть самостійно підвестися з ліжка. Характерним симптомом важкого грипу є біль у грудині. Найбільш вражається трахея. Нежить з'являється на третю добу. Головний біль наростає, коли людина рухає очима або головою. Далі такий біль може свідчити і про таке ускладнення, як гайморит або синусит. Грип супроводжує сухий кашель, якщо запалення перейшло в бронхи.

Противірусні на третій день — викинуті гроші

Як і інші віруси, збудники грипу не чутливі до антибіотиків і сульфаніламідних препаратів. На початковому етапі захворювання бажано приймати противірусні засоби. При важкому грипі це «Таміфлю», «Реленца», які призначає тільки лікар. Максимум ефективності можна досягти, застосувавши їх у першу-другу добу захворювання. А от на 3-7 день захворювання противірусні пити марно!

Призначення антибіотиків доцільне при виявленні ускладнень, а дозу ліків і схему прийому призначає лікар.

Як зволожити сухий кашель?

Якщо вас послухав лікар — немає ні бронхіту, ні тим паче пневмонії, то, щоб перевести непродуктивний сухий кашель у вологий при респіраторних інфекціях дихальних шляхів, призначають відхаркувальні препарати. Це сиропи алтея, подорожник, мукалтин таблетки, АЦЦ, термопсис, Доктор Мом.

Застудний сухий кашель також можна лікувати інгаляціями. Краще, звичайно, робити їх через небулайзер, ніж просто дихати над каструлькою з вареною картоплею. Ще один засіб — тепла вода. Відчуваєте наближення нападу сухого кашлю — ковтніть теплого напою. (До речі, при грипі не варто надто збільшувати кількість кислих напоїв — з калиною, шипшиною, лимоном, натомість пийте більше мінеральної води — вона допоможе відновити баланс солей в організмі.)

Якщо немає температури й протипоказань по здоров’ю — «зволожить» кашель прогрівання в сауні з використанням лікарських трав, хвойних рослин.

Корисно дихати настоєм узятих у рівних пропорціях таких рослин (по 2 столові ложки, відварити у двох літрах води 10 хвилин): ромашки, чебрецю, шавлії, бруньок або пагонів сосни, ялівцю, евкаліпта, чорної смородини, шавлії, меліси, м’яти. Лікує сухий кашель вологе і тепле повітря, насичене ароматами лікувальних трав. Занадто ж гаряче може обпалити й без того постраждалі від вірусу слизові.

Пропарювання в лазні можна замінити гарячою ванною. Час процедури для дорослої людини залежить від віку, стану здоров’я. Лікувати сухий кашель можна мазями з ефірними оліям, це ефективніше, ніж користуватися гірчичниками, ставити банки. Входять до складу мазей ефірні масла — ментолове, камфорне, евкаліптова, ялівцеве, надають додаткову інгаляційну дію.

Відхаркувальні засоби при мокрому кашлі використовуються для зменшення в’язкості мокротиння і полегшення його відходження. Багато з них містять рослинні відвари та настої (мати-й-мачухи, анісу і фенхелю, солодцю і кореня алтея). Усі ці компоненти необхідні для того, щоб забезпечити регенерацію пошкодженої слизової бронхів.

Для розм’якшення мокротиння, кращого його відходження застосовують інгаляції із содою, ромашкою, мати-й-мачухою. Чорна редька: м’якуш частково виймається, всередину заглиблення викладають мед. Через кілька годин зібрався сік — можна використовувати в цілях терапії. Тепле молоко — в нього додають мед або дрібку харчової соди — і це вже засіб для відходження мокротиння.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100