реклама

реклама

Боротьба проти олігархів, які, покладаючись на економічну могутність, активно впливають на політику, на території України триває з XVI століття.

dengi_vlast Про це під час учорашніх Х Богданівських читань, що проходили у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького, повідомив доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Дмитро Вирський.

Початком «антиолігархічної» боротьби стала так звана шляхетська революція у Речі Посполитій, яка розпочалася прийняттям закону під назвою «Нічого нового без загальної згоди», схваленого сеймом у 1505 році. Цей закон забороняв королям ухвалювати нові закони без згоди шляхти.

– Отже, політичні права отримала шляхта – до 10 відсотків населення країни, потіснивши таким чином впливовість тодішніх «олігархів» – магнатів, – пояснив історик. – Останні відповідали за захист кордонів держави й, користуючись цим, зосередили в своїх руках значні ресурси і вплив.

Шляхетська революція тривала аж до початку ХVII століття. Коли у стосунках шляхти і магнатів було досягнуто певного консенсусу і, здавалося, запанував спокій, на арену політичного життя Речі Посполитої виступило козацтво.

– Результатом наступної за шляхетською, козацької революції стало те, що політичні права в Україні отримало близько половини чоловічого населення, – зазначив історик. – Козацька революція, серед іншого, повернула до життя програму обмеження прав магнатів-олігархів, яка, між іншим, актуальна до сьогодні, – зазначив Дмитро Вирський.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Таке враження 08.12.2017 18:47
А що це за якась невідома "козацька революція"? Що це за чергова вигадка? Визвольна війна була. Антифеодальна боротьба була. Гайдамаччина. Коліївщина. А коли була ця революція? І що має означати фото з ножем, монетами і доларами США? Журналісти, ви хоч інколи перевіряєте, що публікуєте?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Викентий Падаий 08.12.2017 09:48
Для того,чтобы быдло не воняло необходимо было её задобрить в виде поднятия зарплаты,а далее дело техники.Вот теперь и о себе любимых можно вспомнить и поднимать,подни мать,за труды "праведные".Вы, гниды позорные, уже перешли красную линию.
Перевести изБРАННИКОВ на 949 гр. Пущай "КРАЩЕ" поживут до следующих выборов!!!! Может прекратят драть из НАРОДА - семь шкур, а то охамели в доску. Только и знают - штраховать да налогами обкладывать. Этот антинародный кагал - хазары (как говорил Хрущов - пидирасы), а пидирасов выводят гасом (керосином). Если два дня постится будем то позволим себе купить 250гр. керосина - каждый, а нас милионы. Обильненько их полить, а там смотришь, искра проскочит?!!! Эти дупутаты - имеют нас, уже скоро как -30 лет и у них большая склонность к привыканию,а это уж патология! Пацучки, скоро - РИЗДВО!!!!
П
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 депутат 08.12.2017 09:36
Мабуть більш правильно було назвать статтю боротьба олігархів проти народу, бо народ в даний час з ними не бореться. Коли людина за свою зарплату неможить забезпечить себе самим необхідним, харчування, одяг, житло, то це є рабством. Все більше зростає соціальна несправедливіст ь, суспільство розділяється на неймовірно багатих і бідних. Де це видано, щоб був такий розрив в зарплаті, від мільйонів, до аж 3200 грн. , звіси і пенсії. В країні все робиться багатими і для самих багатих. Вже підприємства приватизували, але чи хоч один робітник щось має. На разі продаж землі, це щоб раз і на завжди позбавить простих людей права на неї. Всі засоби виробництва зосереджуються в кучки багатів, а нам розказують як це все добре. Скільки людей іде в найми по світу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 ? 08.12.2017 08:24
Яких ще "сьогоднішніх" читань? У вас календар є?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100