реклама

реклама

У Черкасах у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» відбувається публічний діалог про нові виборчі правила. До участі організатори запросили і представників громадськості, і політиків. Так, на захід завітав, зокрема, нардеп Владислав Голуб.

25344577_1486384958083204_1034661449_o

– Від початку лютого подорожуємо, щоб залучити активні спільноті для вироблення рішень у медичній, освітянській та політичній реформах. Сьогодні говоримо про надважливу реформу – виборчу, або політичну, – каже виконавча директорка ГО «Центр UA» Інна Борзило. – І ми говоримо, що сьогодні виборчі правила є нерівними. Ми спираємося на досвід журналістських розслідувань, досвід моніторингу руху «Чесно». Всі сходяться до того, що гроші є маніпулятивним фактором перемоги.

За словами експерта, нинішня система виборів недосконала. Закриті виборчі списки є локомотивом для проплачених місць. І таке місце може коштувати від 3 до 5 мільйонів доларів у деяких політичних силах.

– Мажоритарка не краща. Вона проблемна на вході і неефективна на виході. Як свідчать звіти мережі «ОПОРА», найбільше порушень фіксується від імені штабів мажоритарних кандидатів. Вони обіцяють ремонти в школах, садочках тощо. Але ж це якраз в компетенції місцевого самоврядування. Та й в парламенті потім ці мажоритарними поводяться не краще. Мало не найбільшим антигероєм цього скликання є Антон Яценко, який кнопкодавив 19 разів, – каже Інна Борзило.

Тож експерти, після детального напрацювання, пропонують українцям пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

– Пропорційка з відкритими списками передбачає 27 великих регіональних округів. Партії виставлятимуть на кожному окрузі мінімум п’ятьох кандидатів. Виборець, окрім того, що голосує за партію, зможе віддати свій голос і за конкретну людину в цій партії, тим самим формуючи персональний склад парламенту. До того ж, великий розмір округів ускладнює підкуп виборців. Одна справа «скупити» мажоритарний округ у два райони, і зовсім інша – всю область. Це потребує значно більших витрат. Ця система зруйнує уявлення про монополію певних політичних сил в регіонах! – каже Борзило.

25319822_1486384714749895_409959225_o

Нардеп Владислав Голуб підтримав такі законодавчі зміни.

– Україні має шукати свій шлях реформ. Але те, що громада має обирати свою політ силу і впливати на порядковість, на депутатський склад, то це очевидно. Зараз процес запущено, йдуть напрацювання. І хотілося б, щоб виборчий кодекс був прийнятий, але в мене скепсис щодо того, чи набереться необхідна кількість голосів, – сказав нардеп.

Представник Національного корпус Дмитро Кухарчук зауважив, що виборчі зміни назріли, але та форма, яку пропонують, не включає в себе внутрішню сутність.

– Я говорю про рівність умов доступу всіх політичних сил до джерел мас-медіа і людей в цілому. Навіть якщо змінимо форму, то треба розуміти, що ЗМІ, в основному, належать олігархам.  А це передбачає виключення з інформаційного поля опозиційних сил. Ми маємо також олігархічнуть сутність влади. Тому в комплексі з виборчою системою маємо робити й інші зміни. Щоб не було як в інших сферах, коли ми частково реформували поліцію, але не реформували інші органи правосуддя. І це дискредитує реформи. Тому маємо робити повне перезавантаження апарату, який є на сьогодні. Бо в контексті тієї ситуації ,яка склалася зараз ,я в вибори слабко вірю. Наприклад нам стати парламентською фракцією дуже тяжко, бо важко достукатися до Всеукраїнських ЗМІ, – сказав Кухарчук.

реклама

Коментарі  

 
+5 #1 Павло I 12.12.2017 16:18
Люди вже навчилися "голосувати", але не навчилися вибирати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100