реклама

реклама

Експерти коаліції Реанімаційний пакет реформ та аналітичного центру СEDOS провели в Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького лекцію на тему «Про вибори піци і депутатів». Захід пройшов 12 грудня в конференц-залі університету, повідомляє прес-служба вишу.

03

Про особливості виборів в Україні, шляхи подолання проблем із неякісним складом депутатів розповідав Андрій Андрушків – керівник проекту в ГО «Центр UА», ведучий авторських програм на Громадському телебаченні та UА Суспільне, доповідач ТеdХ Київ.

Послухати лекцію прийшли члени Студентської ради ЧНУ, а також представники навчально-наукових інститутів та факультетів.

Ще на початку зустріч пан Андрій попросив чотирьох осіб із присутніх вибрати на свій смак одну з запропонованих піц коштом організаторівдля всіх учасників заходу. Під час лекції Андрій Андрушків пояснив студентам, що вибір піци це аналогія до виборів українських депутатів. Коли меншість не цікавиться уподобаннями та потребами більшості і робить вибір, виходячи лише із своїх бажань.

За словами пана Андрія, система виборів у нашій державі далеко не досконала. Українці обирають депутатів, не знаючи про кандидатів, голосують за тих, кого їм уже вибрали.

– В Україні досі діють виборчі «правила Януковича», коли половина депутатів обирається за закритими партійними списками, а друга – у мажоритарних округах. Закриті списки – це такі, які формує партія або її керівники. Вони, а не виборці, визначають порядок, у якому кандидати пройдуть у Раду, – розповідає Андрій Андрушків.

Він зазначає, що наслідками подібної системи є продаж «прохідних» місць у списку, відсутність прямого спілкування кандидата з виборцями, частина кандидатів-мажоритарників потрапляє до Парламенту завдяки підкупу виборців.

«Ключовим питанням в українському державотворенні: як нам обирати людей будуть, які за наші гроші будуть замовляти те, що ми хочемо», – зазначив керівник проекту в ГО «Центр UА. Вирішенням цього питання, за словами Андрія  Андрушкова, є впровадження виборчої системи з відкритими регіональними списками.

Під час лекції студенти брали активну участь в обговоренні питань ставлення молоді до виборів, політики українських депутатів щодо молодих осіб, відповідали на поставлені питання.

На завершення зустрічі Андрій Андрушкін побажав присутнім активніше цікавитись громадським та політичним життям України, брати участь у всіх сферах суспільної діяльності, висловлювати власну позицію, щоб «за майбутнє молоді голосували не їхні бабусі та дідусі».

На пам’ять про лекцію студенти отримали брошури «Рівний доступ до політики: біла книга  рішень Центр UA», спільні фото та піцу, яку обрали.

04

02

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100