реклама

реклама

Навчальні заклади Лисянщини економлять до 50 % на опаленні приміщень за рахунок енергоощадних технологій. При цьому в них тепло й затишно. У цьому переконався перший заступник голови ОДА Віталій Коваль під час робочого візиту до району. Тут він відвідав три загальноосвітні заклади, зокрема Боярський та Чаплинський навчально-виховні комплекси, а також Бужанську школу. Спільно з головою Лисянського району Володимиром Павличуком та начальником районного відділу освіти Лілією Гнатюк оглянули, зокрема, тамтешні котельні, що працюють на альтернативних видах палива.

– На встановлення цього устаткування нам знадобилось 704 тис. грн, – зазначила Лілія Гнатюк під час огляду котельні Боярського НВК, який, між іншим, буде опорним закладом. – Кошти спрямували на приміщення, теплотрасу, безпосередньо котли. Вони працюють тут лише кілька місяців, але економія вже відчутна. До речі, рік тому встановили подібні котли в Лисянській школі № 1. То за цей час нам вдалось зекономити 1 млн грн.

Зазначимо, всі навчальні заклади Лисянщини переведені на альтернативні види палива, також проведено низку ремонтних робіт, зокрема й замінено вікна на енергоощадні. Це в цілому зумовлює комфортне перебування під час навчання учнів у кожній зі шкіл.

– Упровадження енергоощадних технологій в закладах освіти – це і реальна економія, і комфорт, – каже перший заступник голови Віталій Коваль. – Бачимо це на прикладі Лисянщини. Ось вже протягом останніх років успішно реалізуємо на рівні області визначену пріоритетною державну політику щодо енергонезалежності. Зокрема, й у межах обласної програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв. Лише цього року вдалося реконструювати чи перевести з газового на альтернативні види палива котельні  32  навчальних закладів. Позитивні результати очевидні, тому продовжуватимемо цю роботу й надалі.

Зауважимо також,  протягом року в області впроваджено 13 інвестиційних проектів, в межах яких  додатково збудовано котельні, де змонтовано сучасні енергоефективні твердопаливні котли на дровах, пелетах, соломі, вугіллі. У котельнях 19 навчальних закладів додатково або на заміну газового опалення змонтовано твердопаливні котли. у 312 закладах виконано часткову заміну віконних блоків на металопластикові загальною кількістю 3,9 тис.,  утеплено фасади 32  будівель. Впровадження зазначених енергоощадних заходів по освітній галузі з початку опалювального періоду станом  зумовило економію природного газу орієнтовно  102 тис. м куб. на суму  916 тис. грн.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100