реклама

реклама

Barter Гроші не потрібні. Придбати харчі можна без купюр. На Черкащині працює крамниця, де селяни платять зерном. Як люди долають безгрошів'я, не боячись податківців, розповідають «Вікна-новини» телеканалу СТБ.

 Іван із сусіднього села привіз до Хлистунівки, що на Черкащині, зерна більш як 300 кілограмів. Вирішили з дружиною запаси після Нового року поповнити. Грошей із собою не брали.
Іван Крижанівський, покупець:
На земельний пай пшеничку отримали в хазяйстві, вона лишня, хай щоб не роз'їдали її гризуни, краще ж її здать і щось получить. Беремо олію, беремо чай, кофе, щось із кондитерських виробів, цукерки якісь виберемо та й таке - може, щось по хазяйству дружина вибере.
У передноворіччя тут намолотили понад десять тонн зерна. Ціна ринкова - півтори гривні за кілограм. Усе люди привезли й натурально обміняли на харчі й промтовари.
У цьому сільмазі харчі майже за собівартість віддають. Місцевий підприємець тішиться з такого взаємообміну. Хоча популярного за скрутних 90-х слова «бартер» не вживає.
Олександр Мусієнко, підприємець:
У нас база по переробці с/г продукції. Люди нам здають зернові свої, ми їм надаємо послуги… Їдуть з усіх округ в радіусі 25 км, щоб змолоти собі до свят і спекти пиріжка.
А от сільський голова економічного терміна з минулого не цурається. Каже, відтоді як відкрили сільмаг, де збіжжя можна обміняти на товари, в їхнє село почали вчащати фермери з сусідніх районів.
Микола Дудник, сільський голова Хлистунівки:
Ну тут маленький бартер, але він є. Це те, що раніше все заборонялося, зараз вони підійшли з іншої сторони - і воно нормальне явище у відносинах. Це наче нове, декого, може, і лякає, але з другої сторони воно, кажуть, є прогресивне і перспектива в нього є. Це наче цивілізація підходить до села.
Цивілізацією цей сільмаг ще й тому звуть, бо товар покупці можуть помацати й роздивитися без допомоги продавчині.
У селі, окрім прогресивного маркету, є ще кілька крамниць. Вони тепер мають клопіт - «бартерна» конкуренція.
Зоя Вербовська, селянка Хлистунівки:
Мабуть же ж, іде процес виживання. І це нічого нового тут немає, це повернення до давніх традицій, таке було ще за царя Хмеля - такий обмін був.
По святах у Хлистунівці намолотили майже тонну пшениці.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 sergo 17.01.2012 22:01
натуральное хозяйство!крах экономики?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100