реклама

реклама

У Черкаському обласному кардіологічному центрі розширюють спектр хірургічних операцій. У вересні було прооперовано пацієнта з мітральним стенозом, викликаним раніше перенесеним ревматизмом.

25673511_871853276326878_1620797688_o

– Ще 10 років тому існував стереотип, що складні хірургічні операції на серці можуть робити лише в Києві, – каже головний кардіохірург Олег Журба. – Спочатку так і було. Відтоді, як у 2004 році створили обласний кардіоцентр, в ньому робили найпростіші операції. Однак згодом, перейнявши методику національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова в Києві, тут почали виконувати майже весь спектр операції на серці окрім дитячих патологій. Використовуємо два основні Амосовські принципи: все робити в інтересах пацієнта й лікувати людину так, ніби ми лікуємо найближчого родича. В нашому кардіоцентрі виконують такі втручання на серці як: аортокоронарне шунтування, протезування та пластики клапанів серця, пластики аневризм лівого шлуночка, видалення пухлин серця та зараз розпочали робити надскладні операції на аорті. Операції  аортокоронарного  шунтування в 97% випадків виконуються на працюючому серці, не зупиняючи його, що набагато краще для пацієнта, але складніше для хірурга. З цього року розпочали технічно важчі операції аортокоронарного шунтування з використанням двох маммарних артерій (бі-мамарне шунтування), що мають чудові віддалені результати.  Як у провідних медичних установах світу намагаємося зберегти пацієнту власний клапан. В інших випадках робимо протезування. Восени здійснили операцію пацієнтці, яка мала мітральний стеноз і  недостатність трьохстулкового клапана (на даний момент виконується рутинно) .

– Я неабияк страждала від задухи, – розповідає 65-річна Ялина  Хайдурова. – Не могла спати на спині. Боялася різких рухів. Все життя відкладала операцію. То 7 років доглядала старого батька, згодом – матір. На своє здоров’я уваги не звертала. Дійшло до того, що аби піднятися на другий поверх мусила чотири рази зупинятися й віддихуватися. Зверталася до кардіологів. Особливих відхилень вони в мене не бачили. І лише після УЗД серця з’ясувалося – потрібна невідкладна операція.

– Хвороба була викликана ревматизмом, який пацієнтка перенесла в дитинстві, – каже Олег Журба. – Це «радянська» хвороба, спричинена слабкістю імунної системи, перенесеної стрептокової інфекції та частими ангінами  в дитинстві. На Заході ревматизмом майже не хворіють. Зазвичай таке захворювання обов’язково призводить до операції в зрілому віці. У даному випадку клапан між лівим передсердям та лівим шлуночком  був занадто звужений. Відтак кров накопичувалася в лівому передсерді та переповнювала легеневі вени. Натомість  трьохстулковий клапан правого передсердя був занадто розширений і, фактично, не міг виконувати свої функції. У лівому передсерді ми встановили протез клапана, а в правому – виконали пластику трьохстулкового клапана опірним кільцем , за допомогою якого повернули герметизацію. Такі операції виконуються з використанням апарату штучного кровообігу. Серце повністю зупиняють, пропускаючи розчин для кардіоплегії (кустадіол), одним з розробників є професор Пітер Пройсе, або умовно кажучи для його консервації та знижують температуру тіла до 32℃. Хірург обмежений у часі для того, щоб зберегти серце. Виконується основний етап. Герметизація порожнин серця. Заповнення серця кров’ю та його запуск.

Післяопераційний період  – 3 дні в відділенні інтенсивної терапії та потім 7-8 днів у кардіохірургічному відділенні.  Зазвичай на стаціонарному лікуванні пацієнт перебуває в нас 7-8 днів. Згодом виписується й перевіряється спочатку щомісячно, а потім рідше.

Хайдурова дуже хотіла, щоби її оперував саме Олег Журба.

– Я  дуже педантична, – каже Ялина Дмитрівна. – І вмію розбиратися в людях. Моя операція була дуже складною. Фактично, я довірила життя Олегу Олександровичу. Рада, що не помилилася.

– Оперативне втручання тривало понад 5 годин, – згадує лікар. – Ми продовжуємо життя пацієнту й повертаємо його якість.

– Як на світ народилася, – стверджує Хайдурова. – Тепер забула про задишку, запросто сплю на спині. Зникли всі болі. Дужа рада, що наважилася на операцію і ще більше тішуся від того, що мені її зробили на якісному, професійному рівні.

Юрій СТРИГУН

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Nataliia 07.05.2019 09:47
Здорових калічать, хворих вбивають. У лікарів немає навіть елементарних понять про осмос клітини. Про ціни взагалі мовчу, а без "додаткових витрат" на хворого взагалі ніхто й не гляне. Гонор і нахабство, Безвідповідальн ість, байдужість лікарів вражає.Чим так "лікувати", краще закритися, а не калічити і вбивати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Павло I 23.12.2017 00:00
ЦІНА ТАМ ЗАШКАЛЮЄ!Люди після оголошення ціни операції просто йдуть додому вмирати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 ХХХ 22.12.2017 22:46
Респект кардіохірургам. Працюють добре. Але і терапевти кардіологи там на висоті. Маю позитивний досвід.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 сергій 22.12.2017 15:51
досвідчений ,наполегливий,в ідповідальний лікар .Йому довіряти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100