реклама
Sucurity Police

реклама

В Україні з 2017 року спостерігається підвищення рівня захворюваності на кір: станом на кінець року зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах. За даними Центру громадського здоров’я в Україні, впродовж 2017 року зареєстровано 4 782 випадки захворювання на кір (1292 випадки в дорослих і ще 3490 – у дітей).

image.php Про це повідомляє прес-служба Черкаської міськради з посиланням на дитячого лікаря-інфекціоніста Черкаської міської інфекційної лікарні Юлію Спаську.

У Черкаській області за 2017 рік зареєстровано 14 випадків захворювання на кір, із них 7 – діти, у Золотоніському районі – 10 випадків, Звенигородському – 1, Лисянському – 2, Маньківському – 1.

Станом на 15 січня 2018 року в Черкаській області зафіксовано 5 випадків захворювання на кір, із них в Золотоніському районі – 2, Звенигородському – 1, Лисянському – 2.

Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями дитячого населення країни проти кору. Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Хворий стає заразним уже за 4 дні до появи перших симптомів кору та залишається таким ще впродовж 4 днів після появи висипки. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, із якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 9-17 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів.

На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а за день до появи висипки можуть з’явитись дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

На 5-й день (іноді – на 4-й або 6-й) хвороби з’являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї. Упродовж 3-х днів висип поширюється усім тілом, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає, утім, залишає пігментовані плями, які утримуються протягом 3-х тижнів.

Специфічного лікування від кору не існує. Застосовують симптоматичну терапію – рясне пиття, жарознижуючі засоби при лихоманці, судиннозвужуючі краплі при закладеності носу тощо. Проте можна запобігти захворюванню, якщо відповідально поставитись до єдиного надійного методу профілактики кору – вакцинації.

Згідно з Календарем щеплень, вакцинуватись потрібно в 1 рік і в 6 років, двома дозами – існує спеціальна вакцина КПК – проти кору, паротиту і краснухи. Але якщо ваша дитина не була щеплена вчасно, вам потрібно звернутись до педіатра і отримати щеплення якомога швидше. Вакцина для дітей закуповується за державні кошти, тому для дітей щеплення буде безкоштовним.

Порада для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору і знаєте, що не хворіли на цю недугу, вам також рекомендується зробити щеплення.

В Україні за державні кошти здійснюється закупка вакцини лише для дітей. У державі зараз наявна якісна, ефективна та безпечна вакцина КПК проти кору, паротиту та краснухи – Пріорикс, виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія.

Перед щепленням необхідно обов’язково звернутись до лікаря, який зазначить, чи немає у вас протипоказань та коли саме проводити вакцинацію.

Дуже важливо, наприклад, якщо ваша дитина контактувала з хворим на кір, у цьому випадку дитина має отримати вакцинацію проти кору впродовж перших 72 годин.

Деякі батьки говорять про те, що їхня дитина захворіла вже після щеплення. Так, така ймовірність існує, оскільки жодна вакцина не може дати 100% захист від захворювання. Проте навіть якщо ви захворієте, хвороба буде мати більш легкий перебіг, без ускладнень, ви також знижуєте ризик смертності внаслідок захворювання.

А ускладнення від цієї недуги можуть бути серйозними, особливо в дітей віком до 5 років. Зокрема, кір може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті.

Якщо ви або ваша дитина не хворіли на кір і не були щеплені, ви під загрозою захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

То ж зверніться до педіатра або до сімейного лікаря, якому ви довіряєте, та зробіть щеплення.

реклама

Коментарі  

 
+5 #2 Уманский Еврей 24.01.2018 01:03
Может ругать Радянску владу, но при ней такого бардака с эпидемиями и вспышками этой заразы не было. Система вакцинации была налажена на всех уровнях.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 C. Лавров 23.01.2018 23:29
Страшнее сапа - болезни нет!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100