реклама

реклама

Тальнівська центральна бібліотека нещодавно отримала 9 і 10 томи робіт В’ячеслава Чорновола, і тепер має повне зібрання його праць.

251220172157195915675 Про це повідомляють «Вісті Черкащини».

Започатковане видання у 2002 році видавництвом «Смолоскип» та Міжнародним благодійним фондом імені В’ячеслава Чорновола. Перший том вийшов у 2002 році, а 10-тий – у 2015 році. Презентація 10-го тому відбулась через рік у грудні 2016 року до дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола. Сестра політика Валентина Чорновіл, яка стала упорядницею десятитомника, характеризує видання так: «…у першому томі – це, власне, літературознавство і журналістика, туди ми включили публіцистику його засланського періоду… Другий том – це роботи, за які Чорноволу дали ув’язнення, а потім Шевченківську премію. Потім збірка «Український вісник». Може, не зовсім за хронологією ми видали четвертий том у двох книгах – листи Чорновола. А потім роботи, пов’язані з ув’язненням 1972 року – я працювала в архівах, мені було просто цікаво опублікувати допити, відповіді на заяви, протести Чорновола. Потім вже його виступи, заяви, інтерв’ю. Ще один том – це Українська Гельсінська спілка. А потім три томи інтерв’ю, виступів і статей часів незалежності.

Отак 10-томник і набрався. Також там великі додатки стосовно Рухівських документів. Ці твори дуже цінні для наукового дослідження періоду боротьби і становлення нашої держави. Історія і Чорновіл нероздільні... У нас була редакційна рада, але перечитування, упорядковування всього фактично впало на мої плечі. За рік я могла зробити один том, бо там по 1000 сторінок у кожному».

Щойно видані томи праць Чорновола один за одним безкоштовно передавались до нашої бібліотеки тальнівчанкою Людмилою Уманець, близькою подругою Валентини Чорновіл.

Працівники бібліотеки і читачі вдячні Валентині Максимівні, Людмилі Антонівні та всім причетним до видання і популяризації спадщини нашого земляка, відомого українського політика В’ячеслава Чорновола.

Тальнівська центральна бібліотека запрошує всіх, кого цікавить історія нашої держави та життєвий шлях одного з провідних борців за Незалежність України В’ячеслава Чорновола, ознайомитися із десятитомником його праць.

Адже проблемні питання державотворення, підняті Чорноволом у той період, актуальні й сьогодні. Зокрема ті, що стосуються Криму, взаємин з Росією та Європою, вступу України в НАТО.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100