реклама

реклама

Через земельний конфлікт на Маньківщині голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко звернувся до правоохоронців. Це відбулося під час наради з питань контролю за обігом сільськогосподарських земель. Керівник ГУ Нацполіції в Черкаській області Валерій Лютий відповів, що будуть з’ясовані всі обставини та належна реакція.

20180125_110840

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Як пояснив очільник області, він скликав це зібрання через резонансний конфлікт у Маньківському районі. 11 січня там провели аукціон щодо передання в оренду земельної ділянки, на якій раніше господарював місцевий фермер Григорій Білецький. Його не допустили до участі через нібито неповний пакет документів. Чоловік це заперечує. У протесті його підтримали аграрії з інших районів.

– Я відстоював права аграріїв і надалі це робитиму, – наголосив голова Черкаської ОДА. – Я неодноразово звертався на центральний рівень із ініціативою повернути органам місцевого самоврядування право розпоряджатися земельними ділянками сільгосппризначення, що розташовані за межами населених пунктів. Тоді буде з кого спитати, знизяться корупційні ризики. Нині у Верховній Раді вже зареєстрований президентський законопроект, що передбачає передання земель запасу та резерву в розпорядження ОТГ для ухвалення рішень про проведення аукціонів. Він дозволить зменшити корупцію в земельній сфері. Випадок, що стався на Маньківщині, потребує ретельного вивчення та реакції з боку правоохоронців, щоб унеможливити повторення.

Також Юрій Ткаченко запропонував створити штаб із контролю за обігом сільськогосподарських земель державної власності. Він потрібен задля швидкого реагування на випадки можливого порушення прав громадян, фізичних чи юридичних осіб. Штаб очолить перший заступник голови ОДА Віталій Коваль.

– Штаб напрацює механізм контролю та реагування, а також скоординує роботу на рівні районів, – пояснив обласний керманич. – В його склад увійдуть представники компетентних органів, профільної комісії облради, Всеукраїнської аграрної ради, Асоціації фермерів області та ін. Тобто штаб стане тим майданчиком, де вирішуватимуть подібні конфлікти.

Нагадаємо, Черкащина посідає перше місце в Україні за розміром орендної плати за 1 га ріллі. Він удвічі перевищує середній показник по Україні та становить 2962 грн.

20180125_110916

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100