реклама

реклама

Депутати Черкаської обласної ради продемонстрували, що можуть бути дуже принциповими, коли йдеться про вплив їхніх партій на місцеву політику. Звернення до керівництва держави, з основними положеннями якого всі погоджувалися, залишилося неухваленим, бо не пройшли дві поправки – від «УКРОПу» і від «Свободи».

Результати

Сьогоднішню сесію обласної ради було скликано на вимогу частини депутатів із єдиною метою – схвалення звернення до голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в.о. голови Держгеокадастру Олександра Колотіліна щодо висловлення недовіри керівництву Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області, відділу Держгеокадастру у Маньківському районі Черкаської області, а також щодо прискорення прийняття законопроекту № 7363.

Ініціаторами цього звернення виступило ВО «Черкащани», проте його активно підтримали ВО «Батьківщина», БПП «Солідарність», депутатська група «Територія справедливості» та позафракційні депутати.

Приводом до прохання звільнити Ольгу Залогу з посади голови обласного ГУ Держгеокадастру став кричущий випадок із фермером з Маньківщини Григорієм Білецьким – його після численних зволікань із надуманих, як вважають депутати, причин, не допустили до конкурсу на оренду землі, котру господарство Білецького обробляло багато років.

Проте, на думку депутатів, ситуація з Білецьким є типовою для Черкащини – відтискання фермерів із їхніх земель стало звичайним явищем.

Облрада2

– Йде до того, що в селі не буде кому людей захистити, – сказав у своєму дуже емоційному виступі депутат від «Черкащан» Олександр Лупашко. – Коли нашою областю пройшов погодній катаклізм – хто працював удень і вночі, долаючи його наслідки, допомагаючи пересічним людям і різноманітним службам? Фермери, господарства. Якщо їх не буде, хто допоможе гасити в людей пожежі? Доправити породіллю до лікарні?

Олександр Вікторович просив депутатів залишити будь-які партійні чвари, щоб захистити єдину ефективну галузь, яка підтримує економіку Черкащини, – сільське господарство, – від чиновницького свавілля.

Лупашко

Зі схожими, хоч і менш емоційними, закликами до колег звернулися депутати від «Батьківщини», БПП «Солідарність», а також голова обласної ради Олександр Вельбівець. Про важливість проблеми висловився і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Проте, як це часто буває, «щось пішло не так».

Представники ВО «Свобода» і «УКРОПу» виступили з цілою низкою поправок – як принципових так і редакційних.

Серед перших – пропозиція «Свободи» розділити звернення на два – одне про недовіру обласному керівникові Держгеокадастру, а друге – про підтримку законопроекту №7363. Останній законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин» ініціював Президент.

Депутати підтримали пропозицію свободівців щодо розділення звернення на два. Утім, як підтримали й більшість інших пропозицій «Свободи».

Проте, це не вичерпало всіх вимог свободівців. Під кінець двогодинного обговорення лідер фракції «Свободи» Юрій Ботнар запропонував виключити із остаточного варіанту звернення «про недовіру» будь-які згадки про Маньківщину, оскільки, мовляв, проблема не є специфічно маньківською, а обласною взагалі.

Ботнар2

Представники інших фракцій просили свободівців не наполягати на цьому, оскільки маньківський випадок є дуже показовим, він особливо обурив аграріїв області. Проте «Свобода» виявилася невблаганною і за остаточний варіант звернення не проголосувала.

Із значною кількістю поправок до звернення «про недовіру» виступив і «УКРОП». Більшість із цих поправок було підтримано. Не підтримали лише одну – «принципову для фракції» – поправку. Як зазначив лідер укропівцев у облраді Андрій Сегеда, його однопартійці наполягали на включенні у звернення вимоги такого змісту: «Доручити Держгеокадастру України дати доручення ГУ Держеокадастру в Черкаській області провести інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення».

І хоч цей пункт, за словами голови облради Олександра Вельбівця, «для всіх був цілком прийнятним», для схвалення цієї поправки чомусь забракло кількох голосів.

Як результат, «УКРОП» також відмовився голосувати за звернення в цілому. І, незважаючи на обіцянку «Черкащан» підтримати в майбутньому вимогу «УКРОПу», якщо вона буде викладена в окремому зверненні, укропівці також виявилися невблаганними.

Коваленко Сегеда

Як результат, рішення «про недовіру» через брак голосів не пройшло. Зате звернення на підтримку законопроекту №7363, підтримане більшістю фракцій (у тому числі укропівцями), в результаті було схвалено...

– Дуже прикро, що сьогодні депутати не підтримали аграріїв – тих, хто наразі є найбільшими платниками податків в Україні, тих, хто активно підтримує і соціальну сферу, і медицину, і культуру, – зазначив у коментарі «Прочерку» Олександр Коваленко, депутат Черкаської обласної ради від ВО «Черкащани».

Коваленко Черкащани

– За звернення не проголосували депутати зі фракції «УКРОП», вони висували якісь несуттєві і не зрозумілі поправки, які лише заплутували усіх депутатів і затягували час. Також не підтримали звернення депутати із ВО «Свобода», які пропонували виключити з нашого звернення сім абзаців. Але ми не залишимо наших аграріїв в біді, на наступному засіданні сесії ми будемо знову порушувати це питання, і не виключено, що цього разу на сесію завітають сільгоспвиробники з усієї Черкащини, – додав Олександр Коваленко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #6 лютий 05.02.2018 16:39
Тепер зрозуміли,хто патріот рідної землі?Гидке ботнариня і іже з ним...Сьогодні він середа,а завтра- четвер,АБО-буду пятницею у робінзона замість повії на безлюдному острові...Так бридко на них дивитись.Точно- не так московські воші,як українські гниди...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Андрій 29.01.2018 09:51
Цитую Думка:
Після такого навряд чи залишиться хоч краплина довіри аграріїв Черкащини до "Свободи" та "Укропу".

Так Укроп давно завял. Депутаты как крысы переобулись в новые партии.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Думка 26.01.2018 23:07
Після такого навряд чи залишиться хоч краплина довіри аграріїв Черкащини до "Свободи" та "Укропу".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Павло II 26.01.2018 19:25
Все закономірно. Губер на своєму місці. Сказав не голосувать і не голосували.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Я черкащанин 26.01.2018 17:24
Залишається лише здогадуватися, в чому реальна причина аж такої принциповості «Свободи» і «УКРОПу» – прагнення до досконалості будь-яких документів облради, партійна дріб’язковість й піднесення партійних інтересів над інтересами області, чи пошук формальних приводів для непідтримки звернення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Марк 26.01.2018 17:13
Ботнар - ..... !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100