реклама

реклама

1517038376-434Черкаський комунальний санаторій «Сосновий бір» уникнув процедури прозорої процедури під час закупівлі м’яса та риби.

Про це в коментарі сайту «ІнфоМІСТ» розповів координатор центру компетенції ДП «Прозорро» в Черкаській області Артур Чемирис.

Через те, що сума закупівлі була нижчою порогу, встановленого розпорядженнями голови Черкаської ОДА, риба та м’ясо було закуплено через прямі договори. Сума кожної закупівлі становить 19 990 грн, тоді як поріг для прозорих торгів – 20 тисяч гривень. Аби сума була саме такою, керівництво санаторію вирахувало необхідну кількість товарів «по грамах»: 240 кг 380 грамів мороженої риби та стільки ж м’яса.

myaso

Нині Чемирис уже звернувся листом до заступника голови Черкаської ОДА Ярослава Березаня, аби той вплинув на комунальний заклад.

– На жаль, подібні випадки – непоодинокі. Доволі часто доводиться спостерігати кмітливі вигадки замовників. Усе аби тільки не проводити конкурентних закупівель. Однак усі ці дії залишаються у пам’яті системи і рано чи пізно на них буде належна реакція, – говорить Артур Чемирис. – Є сподівання, що вже найближчим часом подібні закупівлі будуть врегульовані законом і подібна самодіяльність буде каратися не лише дисциплінарно місцевою владою, а й і в адміністративній площині.

Можливо, тоді енергія замовників буде направлена на більш конструктивні речі, аніж укладання десятків угод чи вимірювання грамів продукції. Як повідомляло раніше наше видання, У 2017 році за рахунок застосування електронної системи закупівель ProZorro вдалося зекономити 212,8 млн грн (в середньому – 13%). Щодня в системі ProZorro по всій Україні оголошується до 3-4 тисяч закупівель різних типів.

Лише на закупівлі лікарських засобів Україна зекономила за минулий рік 520 млн грн.

Нагадаємо, перші закупівлі у системі ProZorro відбулися в Україні в 2015 році. Уже наступного року використання системи електронних закупівель стало обов’язковим для всіх бюджетних установ. Відхід від паперових тендерів дозволив зробити процес закупівель більш прозорим і конкурентним. Реформа державних закупівель – одне із зобов’язань, що взяла на себе Україна в межах Угоди з Європейським Союзом.

Загалом угода передбачає наближення українського законодавства у цій сфері до відповідних директив ЄС, що спрямовані на підвищення прозорості та конкуренції. Реформу у сфері політики державних закупівель визначено пріоритетним завданням уряду вже протягом кількох років. Воно залишається таким з огляду на загальний дефіцит державного бюджету, а також потребу підвищити ефективність державних витрат.

Нині Міністерство економічного розвитку і торгівлі готує зміни до закону «Про публічні закупівлі».

Частина змін, зокрема, пов’язана із гармонізацією законодавства з вимогами ЄС. Варто зазначити, що передбачені Угодою про асоціацію реформи покликані не лише вдосконалити систему держзакупівель в Україні, а й відкрити доступ українським компаніям до ринку держзакупівель Євросоюзу.

Так, у листопаді минулого року український «СпецТехноЕкспорт» став першим вітчизняним підприємством, що виграло тендер за правилами Угоди про державні закупівлі (Government Procurement Agreement – GPA). За інформацією Мінекономрозвитку, підприємство постачатиме комплектуючі до танків T-72 протягом 2017-2019 років.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+10 #1 ХХХ. 27.01.2018 22:39
Хитрішого та примітивнішого за українця в плані грошей для себе, здається нема. Навіть євреї рядом не стоять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100