реклама

реклама

Підготуватися до запровадження з 1 липня нового державного стандарту, яким обмежується закупівля молока у селян, закликають учасники круглого столу, що відбувся вчора в Черкасах з ініціативи депутата обласної ради, секретаря ради Черкаської обласної організації ВО «Черкащани» Олександра Коваленка.

Круглий стил

У круглому столі взяли участь фермери, представники державної влади і місцевого самоврядування, молокопереробних підприємств, науковці.

Новий стандарт (ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови»), ухвалений Урядом на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, передбачає, що молоко, яке закуповується переробниками, має бути певної якості. На думку фахівців, такої якості можна досягти лише у відносно стерильних умовах, при впровадженні машинного доїння й негайного охолодження молока до низьких температур. Це сильно обмежує можливості сільських жителів, що утримують корів, здавати молоко. Побоювання селян щодо неможливості реалізації свого молока сприяє суттєвому зменшенню поголів’я корів.

На думку Олександра Коваленка, досягнення необхідних стандартів молока можливе при запровадження в селі молочних кооперативів. Такі кооперативи могли б купляти для спільного користування селянами установки машинного доїння та охолоджувальні камери. Але для створення молочних кооперативів необхідне сприяння – як організаційне, так і фінансове, обласної та місцевих влад, залучення в область зовнішніх інвестицій.

Як зазначив перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль, держава і обласна влада всіма можливими способами сприяють і сприятимуть розвитку кооперативного руху. В державному бюджеті на 2018 рік передбачене серйозне зростання державної підтримки АПК, зокрема на підтримку фермерських господарств і на створення ферм та тваринницьких комплексів.

Разом із тим, на думку багатьох учасників круглого столу, молочарство потребує не так будівництва нових ферм, скільки підтримки вже наявних господарств. Корову на селі тримають переважно літні люди, які продовжують у цьому традиції своїх батьків. Що ж до молодих людей, то вони зазвичай уникають братися за цей працемісткий, виснажливий і часто малодохідний вид діяльності. З огляду на те, що сьогодні 74% молока переробники закупляють саме в сільських господарствах, важливо всіляко підтримати й захистити тих, хто ще зважується тримати корів.

Як наголосив голова обласної ради Олександр Вельбівець, підтримка сільського виробництва молока розв’язує відразу декілька проблем села. По-перше, це – самозайнятість населення, по-друге, впровадження в селі сучасних технологій.

Головними проблемами селянських господарств на сьогодні є брак пасовиськ (Держгеокадастр виставляє ці землі на аукціони, а переможці майже відразу їх розорюють), відсутність ефективної ветеринарної допомоги (селяни часто самі лікують своїх корів, що погіршує їхнє здоров’я і якість молока) й, звісно, неможливість застосовувати машинне доїння і швидке охолодження молока.

На круглому столі пропонували три варіанти виходу з ситуації: створення сільськогосподарських молочних кооперативів, організація в селах стаціонарних заготівельних пунктів заводів-переробників, підтримка сімейних ферм.

За словами директора по закупівлі сировини ПрАТ «Звенигородський сироробний комбінат» Олексія Пономаренка, запровадження нового стандарту не означає повної заборони на закупівлю молока в населення. Як показує практика, необхідної якості молока можна досягти й у домашніх умовах. Необхідно лише перед доїнням ретельно мити корові вим’я, зливати першу цівку молока, доїти молоко в чисту посуду і якнайшвидше здати його на заготівельний пункт.

У резолюції круглого столу зафіксовано заклик до обласної влади внести зміни до обласної програми «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів» у частині організації і фінансування молочарських кооперативів. Депутатів районних та сільських рад закликано запроваджувати такі програми в районах та ОТГ. Учасники круглого столу закликали сприяти залученню іноземних інвестицій на підтримку створення кооперативів через реалізацію проектів, подібних україно-канадському, який упроваджено на Івано-Франківщині, Дніпропетровщині та в деяких інших областях. Держгеокадастр закликано призупинити аукціони на продаж пасовиськ і сінокосів. Також прийнято звернення до керівництва держави з проханням збільшити фінансову підтримку на створення сільськогосподарських і молочарських кооперативів.

Коваленко2

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #13 Городянин 09.02.2018 10:22
Цитую Марк:
Сидять мордаті жлоби з розумним виглядом, пустомелі, кинули людей напризволяще, а селянам капець з першого липня, виріжуть корів останніх.

Так давайте этой всей порошенковкой гниде не дадим уничтожить селян,а будем с ними солидарны и выйдем на марш протестов под ода-18 лютого
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #12 Томара 09.02.2018 10:19
Цитую Bogdana:
Більшість селян (і не тільки селян) Черкащини продали за безцінь свої голоси на виборах бобовим ничипоренкам, поплавським, а тепер обурюються, сидячи по диванах, що не такі закони приймаються. Сумно...

Согласен,но внесу в список ещё одну тварь,как зубик.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 Fox 08.02.2018 16:02
Це маячня і дурня ініційована "владою", село знищують, містян заганяють в резервації і називають це житлом, за яке людина-раб, платить половину зарплати, продукти, харчі -це ж неможливо так жити! Люди схаменіться, читайте Оруела 1984 все давно сплановано.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 Коля 08.02.2018 15:35
до #9 Bogdana. С одной стороны согласен, но с другой Вы хоть по 300 страниц в день прочитывайте, это никак не влияет на то что полуграмотный гройссманн и Ко тащит деньги из бюджета. и еще поучает как нужно жить. я больше согласен с #5 Влад - "что будут стоить тысяча слов, когда важна будет крепость руки?".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 Bogdana 08.02.2018 15:19
Знищують тих, то дозволяє себе знищувати. На жаль, я переконалася, впритул поспілкувавшись з деякими людьми, вирішуючи їхні ж проблеми, що вони мають таке життя, якого заслуговують. Не хочуть пальцем поворухнути, що змінити хоча б те, що в їхніх силах! Тільки ниють і стогнуть, чекають, щоб хтось прийшов і зробив за них елементарне - прибрав у них під порогом їхнє ж сміття. Переконана: зміни в країні починати треба з себе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 володимир 08.02.2018 13:08
За часи незалежності жодного ремонту доріг, електромереж, радіозвязку в селі не було. Все, що ще залишилось від "совєтів" додихає разом з людьми. Я раніш сумнівався, а тепер просто невірю в дієвість незалежної влади. Тому, що нічого, що ще залишилось в селі (залишки дротів радіомережі, оновлена при союзі електромережа, телефон, збудовані дороги, тротуари, вуличне освітлення, газова мережа, клуб, магазин, школа, яку перефарбували в дитячий садок, церква, яка перефарбована з дитячого садка не зазнало бодай якогось ремонту. І це за 27 років незалежності. І це не дикому Поліссі. Ганьба Вам панове! Радуйтесь, ми дійшли до точки неповернення. Жалко, що нікому буде скоро вбирати могили в селах (в містах думаю теж). Хороніть дальші Україну. Гробовщики х-ві!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #7 Кот- Ток 08.02.2018 12:58
Населення міст знищують за допомогою захмарних комунальних тарифів, постійному зростанню цін на продукти харчування, товари першої необхідності, введенню платної медицини... на селі в людей спочатку забрали роботу та знищили інфроструктуру, а зараз забирають останнє джерело існування, все це для того щоб вигнати людей з землі, бо земля це ж товар...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #6 Bogdana 08.02.2018 12:55
Більшість селян (і не тільки селян) Черкащини продали за безцінь свої голоси на виборах бобовим ничипоренкам, поплавським, а тепер обурюються, сидячи по диванах, що не такі закони приймаються. Сумно...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #5 Влад 08.02.2018 12:22
Цитую Марк:
Сидять мордаті жлоби з розумним виглядом, пустомелі, кинули людей напризволяще, а селянам капець з першого липня, виріжуть корів останніх.

Хлопци,вам не набридло скулить,сидя в мягком кресле за компом? Вы же прекрасно помните,что собака лает,в данном случае-собаки(мы с вами),а караван идёт-порошенковская барыжная власть с верблюдами-подбарыжниками.До тех пор пока мы с вами будем надеяться на дядю,жить нам в этой бандитской державе будет очень короткий срок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #4 Коля 08.02.2018 12:14
хозяйскому молоку хоть как-то можно доверять. а жидкость белого цвета что в магазинах, напоминает молоко только по виду и запаху
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100