реклама

реклама

Голова обласної організації партії «Наш край» проти ініціативи уряду, яка передбачає скорочення кількості отримувачів субсидій.

DSC_0061

Вдома у жительки Вергунів Галини Останкіної настільки холодно, що вона  ходить у валянках. І це їй ще пощастило! У неї хата маленька. Бо сусіди у більших будинках, окрім валянок, ходять у кількох кожухах, шапках і платках.

«Мені поставили норму газу у 210 кубів. Економлю постійно, у валянках ходжу. Я отримую трохи більше тисячі гривень пенсії, і це з 30-річним стажем роботи. Більшу частину з неї витрачаю на ліки – ні ковбаси, ні сиру купити не можу. На зимовий період мені призначили 115 гривень субсидію на газ, і 8 гривень за електроенергію. А якщо у мене ще й це заберуть, то я не зможу розрахуватися, доведеться піти у сарай повіситися», – бідкається жінка.

Такі пенсіонери, як Галина Сергіївна, ледь зводять кінці з кінцями. Але урядовці на це не зважають. І збираються перерахувати і, зрештою, зменшити кількість отримувачів субсидій. Бо начебто саме вони винні у низьких темпах енергомодернізації будинків та тепломереж.

Принаймні так вважають у Міністерстві регіонального розвитку. Зокрема, що 6,5 мільйонів сімей в Україні, які отримують державну субсидію на повну або часткову оплату комунальних послуг, абсолютно не вмотивовані впроваджувати енергозберігаючі заходи – адже за них комунальні послуги платить держава. Тому урядовці вирішили, що потрібно примусити людей упроваджувати енергозберігаючі технології у своїх будинках.

«В уряді впевнені, що кількість отримувачів субсидій зменшуватиметься, тому що зросла мінімальна зарплатня та відбулося так зване «осучаснення пенсій». Але чиновники не враховують зростання інфляції та постійне підвищення цін на продукти харчування і тарифів. В таких умовах без відповідного фінансування державних програм (наприклад, «теплі кредити») українці знов будуть змушені не думати про заходи енергозберігання, а про те, як вижити. Так, як про це вже думає Галина Сергіївна з Вергунів. Вона не знає, чи вистачить їй на місяць пенсії, якщо у неї заберуть субсидію», — зазначив Анатолій Нужний, голова Черкаського обласної організації політичної партії «Наш край».

Він зауважує, що уряд сам створив ситуацію, коли в одержувачів субсидій відсутня мотивація здійснювати енергозаощадження. Більше того, уряд постійно закладає в бюджет на підтримку "теплих кредитів" суму, яка не відповідає потребам на запровадження енергозбереження.

Політична партія «Наш край» закликає уряд розширити державну програму з енергоефективності та енергомодернізації ("теплі кредити"). У Черкасах живуть десятки тисяч таких пенсіонерів, як Галина Сергіївна. Тому мешканцям багатоквартирних будинків повинні дати право отримати пільгове кредитування на модернізацію своїх осель. Не треба шукати «немотивованих» та «винних» у слабких темпах розвитку енергозбереження.

Зауважимо, що на Черкащині, згідно з офіційною інформацією Головного управління статистики Черкаської області, у 2017 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 383,7 тисяч власників домогосподарств. Нині в Україні у 6,5 млн. домогосподарств отримують субсидію, середній розмір якої у 2017 році зменшився майже на третину і становив 993 гривень, тоді як у 2016 – 1364 гривень.

*За повідомленням прес-служби обласної організації «Наш край».

реклама

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100