реклама

реклама

Звичайний зимовий день. Надворі морозно, та й в приміщенні Черкаського протезно-ортопедичного цеху ненабагато тепліше – неподалік стався прорив тепломережі. Але відсутність тепла для працівників закладу законів не пише – працюють одягнені, адже люди чекають безкоштовні протези та ортопедичне взуття, обіцяне їм державою.

DSC_0279

Від директора закладу дізнаємось, що отримати необхідний протезно-ортопедичний виріб можна безкоштовно, якщо ви маєте необхідні документи та рекомендацію лікаря.

Та все ж, замовити його буде нелегко, адже, за словами Олександра Дисканта, з технічних причин телефони закладу не відповідають... На неможливість сконтактуватися з цехом по телефону "Прочерку", до речі, скаржилися і деякі читачі. Однак поки питання відкрите. Тому людям з інвалідністю доведеться кілька разів відвідувати цех, поки отримають бажану продукцію.

DSC_0306

Олександр Дискант, директор цеху, проводить екскурсію. У просторій кімнаті – поличка з уже готовим взуттям, місця для проведення замірів та окремо – місце для примірювання.

- Кожен туфель чи чобіт виготовляються індивідуально, за окремими замірами. Над кожною парою працює багато людей – адже взуття повинне бути максимально зручним і відповідати особливостям будови стопи саме тієї людини, для якої його виготовляють – розповідає Олександр Дискант.

В одній з кімнат працівник цеху нарощує картоном стандартні колодки - за цією моделлю будуть вирізані лекала – трафарети деталей в натуральну величину. Потім закрійники за лекалами виготовлять деталі з натуральної шкіри. Наступний етап – справа рук шевців.

DSC_0287

DSC_0320

А тут майстер Олександр Малий прикріплює підошви до верху взуття. Відповідальна робота, бо підошва повинна міцно триматись і не відклеюватись за першої нагоди. Осіб з інвалідністю держава забезпечує двома парами ортопедичного взуття на два роки.

Далі прямуємо на склад. Тут – матеріали для виготовлення протезів та взуття, а ще зберігається вже готове взуття. Тут і чоботи, і босоніжки, і туфлі різних форм і розмірів. Та особливо вражають маленькі дитячі туфлі. Вони здаються тут зовсім недоречними, наче раптово «забрели» не на ту поличку…

Зі складу йдемо в майстерню, де виготовляють протези. Яковенко Василь, технік-протезист, працює тут вже більше ніж 33 роки. Розповідає про різновиди та особливості виготовлення. Кожен протез збирають відносно групи мобільності та пристосованості людини ним користуватись. Також тут замовляють корсети та ортези.

DSC_0328

DSC_0332

- Минулого року приїздив до нас професор з США. Він був наскільки вражений коригувальними корсетами, які ми виробляємо, що попросив, щоб у наступний його приїзд навчили його робити такі ж, - говорить Василь Яковенко.

DSC_0331

Олександр малий

Ганна Корнієнко

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #5 ольга 15.06.2018 13:00
знаєте коли подивишся на їхні умови роботи то диву дивуєшся як можна робити подібну роботу Краще б наші майбутні депутати не дитячі майданчики будували біля проїзших доріг / щоб їх далеко було видно/ і діти дихали вихлопними газами а зайшли на цю фабрику та трохи грошенят кинули на обладнання
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Оксана 22.02.2018 18:47
Человек снимавший мерки, на фото, держит корсет.Мне понравилось,как пытался кого-то сделать крайним.Две пары обуви заказала.Результат впечатлил.Сразу после хождения в такой обуви возникли боли в теле,в здоровых частях тела.Если носить эту обувь,так как они сделали то то, что лечилось долгими годами вернётся за 1 год."Честь вам и хвала"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Оксана 22.02.2018 18:32
Обувью не довольна.Мерки сняты не правильно.На ходу пытались всё исправлять,тем самым усугубляя ситуацию в худшую сторону,которая скажется на здоровье.Извините,может обидела,но сказала правду.Гадостей говорить не хочу, но "индивидуальный подход" увидела на лицо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 13 19.02.2018 17:50
Дякуємо за працю!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 XXХ 18.02.2018 19:28
Богоугодным делом занимаются люди. Терпения им в этот непростой финансовый год.Не разбегайтесь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100