реклама

реклама

Активний спортсмен, яскравий футболіст і улюбленець шанувальників гри мільйонів, тренер чорнобаївського «Хліборобу», гравець і головний тренер команди «Колос», яка була чемпіоном Черкаської області в вищій лізі, тренер дитячо-юнацької спортивної школи, Почесний громадянин селища Чорнобай.

IMG_0740

Це все про Івана Івановича Дошкаря, уродженця Закарпаття, якого за двадцять років проживання в Чорнобаї знало чимало людей. У нього навчались любити спорт, з ним радились, до нього прислухались. Він щиро вболівав за свою улюблену справу, поширював спортивні вміння і знання, і тим самим розширював коло спортсменів району та додавав перемог і нагород футбольному клубу.

Футболу він присвятив усе своє коротке життя, у футболі залишився жити й після смерті. І належним доказом цьому є традиційний турнір з міні-футболу серед ветеранських команд на кубок пам’яті Івана Дошкаря.

Дванадцятий рік поспіль приїздять до Чорнобаю футбольні ентузіасти, які не бажають миритися з віком, аби стати учасниками справжнього спортивного свята і цікавих фут-зальних поєдинків.

В боротьбі за перемогу, за головний трофей цього разу на полі зустрілись чотири команди: гості з міста Золотоноші й Броварів та дві чорнобаївські – Ветерани-40 і Ветерани-50.

IMG_0737

Відкриваючи турнір пам’яті, Петро Григрович Душейко, як один із засновників змагань, у своєму виступі зазначив:

– Я хочу щоб цей турнір розглядався не лише через призму спорту, а й через призму патріотизму – любові до Батьківщини, де кожен, хто добросовісно і з честю виконує свою справу – тракторист у полі, вчитель у школі, лікар у лікарні чи спортсмен на спортивному майданчику – являється справжнім патріотом рідної землі. Бо в житті завжди є місце для подвигу. І це довів Іван Дошкар, простий хлопець, зі звичайного села Закарпатської області, який разом зі своїм другом Яремчуком зробили кар’єру, ставши членами молодіжної збірної Радянського Союзу. Він пройшов футбольний шлях у великому спорті та, приїхавши працювати в Чорнобаївський район, зумів із командою «Колос» досягти хороших результатів на рівні області та Всеукраїнського футболу. І пізніше, як граючий тренер, здійснив подвиг, який ніхто не повторив, разом зі своєю командою тричі поспіль ставши чемпіоном області.

На урочистому турнірі були присутні голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда, заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Максим Зеленський, депутат Черкаської обласної ради від ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Сергій Лихошерст, селищний голова Алла Мірошниченко, почесний громадянин селища, олімпійський чемпіон Андрій Хіміч, Благочинний Чорнобаївського району отець Валерій, голова федерації футболу Чорнобаївського району Юрій Батурін, голова громадської організації «Воїни АТО Черкащини» Микола Костенко, родичі та друзі Івана Дошкаря.

Вітаючи присутніх, Костянтин Омаргалієв передав щирі слова вітання учасникам турніру від імені голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка й подякував всім, хто займається розвитком спорту на Черкащині й долучається до його популяризації. Особливі слова вдячності він адресував Петру Григоровичу Душейку, людині, яка багато робить не лише для розвитку спорту, а й взагалі для розвитку Черкащини загалом.

У виступах гостей звучали добрі слова про Івана Дошкаря, про його вклад у розвиток спорту на Чорнобаївщині. Говорили про те, що відданий своїй спортивній роботі й покликанню, він добре розумів сам і вчив своїх вихованців, що футбол – це перш за все здоров’я, сила й мужність.

Щирими словами про Івана Дошкаря, як почесного громадянина селища почала свій виступ Алла Мірошниченко. Вона зазначила, що її як селищного голову радує той факт, що в спортивному комплексі щороку традиційним турніром згадують прекрасну людину, хорошого спортсмена. Що у вихідні дні у стінах палацу відбуваються різноманітні змагання, чемпіонати та турніри. А це значить, що в селищі спорт люблять і дбають, щоб він розвивався. Свідченням цього є те, що при формуванні селищного бюджету на 2018 рік на підтримку спорту закладено 240 тисяч гривень.

IMG_0770

Хвилиною мовчання футболісти та присутні вшанували світлу, добру пам'ять Івана Івановича, а його друзі-спортсмени Сегій Бурбата та Віталій Шепель від учасників футбольних змагань та вболівальників поклали квіти на могилу товариша.

Далі після першого удару по м’ячу, який доручили зробити онуку Івана Івановича Максиму, під звуки футбольного маршу команди з бойовим настроєм вступили у гру. Всі матчі відбулися в гострій та безкомпромісній боротьбі. Інколи здавалося, що гравці вже падають з ніг, але в найвідповідальніші моменти вони опановували себе та перемагали. Турнір вдався на славу, запам’ятався красивими голами та яскравою боротьбою. Глядачам також було цікаво спостерігати за грою і підтримувати фаворитів.

Так, у нелегких протистояннях перемогу й золоті медалі здобула команда Броварів (капітан команди Ігор Терещук), володарями срібних медалей стала команда міста Золотоноші (капітан, наш земляк, Юрій Мазур), третє місце і бронзові медалі дісталися команді Ветерани-40 (капітан Юрій Гурин), четверте – Ветерани-50(капітан Віталій Шепель).

Команди отримали пам’ятні медалі та грамоти. П’ятирічному Максиму вперше довірили приєднатися до почесної місії нагородження і він її з задоволенням виконав.

Нагородили й кращих гравців команд, ними стали: Андрій Ятін (м.Бровари), Сергій Чмир (м.Золотоноша), Юрій Гурин (Чорнобай-40), Віталій Шепель (Чорнобай-50).

Після фотографування вже за поминальним обідом учасники турніру, гості дякували організаторам за достойне вшанування пам’яті Івана Дошкаря, зокрема, Петру Душейку за багаторічне фінансування турніру, а також селищній та районній владі за підтримку та допомогу. А ще теплими словами у дружній обстановці згадували футбольні поєдинки, пов’язані з товаришем.

Ніна Семенова

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100