реклама

реклама

Директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко в інтерв’ю журналістам обласного телеканалу Філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція» розповів про організацію на Черкащині професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних за сприяння служби зайнятості.

Він відзначив, що у тому випадку якщо людина, яка звернулася до центру зайнятості, не має професії фахівці служби зайнятості пропонують їй професійну підготовку за робітничою професією, а саме здобути професію кваліфікованого робітника, яка користується попитом у роботодавців. У 2017 році вперше отримали професію 128 безробітних, у тому числі 33 демобілізовані учасники АТО. Якщо ж людина має професію, але вона не користується попитом на ринку праці або за тих чи інших обставин вона не може працевлаштуватися за нею, пропонується здобути іншу затребувану професію, шляхом проходження перепідготовки. Таким чином, у минулому році перекваліфікувалися і працевлаштувалися 335 безробітних, з них 60 колишніх учасників АТО.

фото

«Маємо приклади коли людина пропрацювала більше 10 років продавцем, маючи відповідну освіту, але так сталося, що їй довелося звільнитися з цієї посади. Коли вона звернулась до служби зайнятості у пошуку роботи їй запропонували опанувати нову професії. Ця людина пройшла навчання за професією кухар і тепер має постійну роботу, і сподіваємось отримує задоволення від неї. Також, наприклад, безробітний уманчанин після повернення з АТО не зміг працевлаштуватися за раніше набутою професією «обліковець з реєстрації бухгалтерських даних». За сприяння служби зайнятості у 2017 році пройшов в Одеському ЦПТО ДСЗ перепідготовку на електрогазозварника і по закінченні працевлаштований на ТОВ «Берестівець». Інший АТОвець-жашківчанин за сприяння служби зайнятості пройшов в Одеському ЦПТО ДСЗ перепідготовку на токаря і працевлаштований токарем на приватно-орендне підприємство «Соколівка». Попередня професія «кухар», - наголосив директор.

Для підвищення кваліфікаційного рівня в межах вже отриманої професії служба зайнятості пропонує пройти підвищення кваліфікації. У 2017 році перед працевлаштуванням підвищували кваліфікацію 6 290 безробітних, з них 147 учасників АТО.

Професійне навчання безробітних службою зайнятості здійснюється лише на замовлення роботодавців. Серед вакансій, які подають роботодавці регіону, майже дві третини (60 %) становлять вакансії за робітничими професіями, та підвищені кадрові потреби роботодавців щодо працівників, які володіють не лише високим професійним рівнем, а й мають суміжні професії, можуть виконувати різнопланову роботу.

У 2017 році проходили професійне навчання більше 7,2 тис. безробітних, з них переважна більшість - саме за робітничими професіями. Так, понад 700 безробітних проходили підготовку, перепідготовку з робітничих професій, а саме верстатник широкого профілю, електрогазозварник, кухар, манікюрник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування,  тракторист - машиніст категорії А1, охоронник, перукар, швачка та ін. Всього підготовка та перепідготовка здійснювалася за 25 професіями. Підвищення кваліфікації шляхом стажування на робочому місці у роботодавців проходили 3,7 тис. осіб за різними робітничими професіями. «Навчатися, змінювати професію ніколи не пізно. На користь цього говорить статистика: з понад 7,2 тис. безробітних, які проходили навчання в минулому році більше ніж дві третини становили люди віком старше 35 років», - вважає Григорій Дендемарченко.

Водночас директор розповів, що на цей час в роботі служби зайнятості набули широкого застосування впроваджені минулого року інноваційні онлайн-сервіси, а саме відеопрезентації клієнтів. Розпочав діяти інноваційний сервіс для населення – «електронна черга» для безробітних, тобто сервіс, за допомогою якого кожен бажаючий може самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатися на індивідуальний прийом до фахівця будь-якого центру зайнятості України, а  також запроваджено процедуру профілювання зареєстрованих безробітних та соціального супроводу при працевлаштуванні та після працевлаштування, застосовуючи підхід кейс-менеджменту.

Про це повідомляє відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100