реклама

реклама

Вікторівськийпсихоневрологічний інтернат, що розташовується у Христинівському районі на Черкащині, знову опинився в центрі скандалу. Минулого року там на адресу керівництва закладу лунали звинувачення, що вони утримують своїх підопічних у клітці. Хоча у самому інтернаті запевнили, що там ставлять велосипеди, а підопічні туди заходять і самі закриваються. Нині ж до видання «Вичерпно» звернулися декілька працівників будинку-інтернату зі скаргами на його нового очільника, який прийшов керувати психоневрологічним закладом у жовтні минуло року.

viktorivskyj-internat-710x434

Роман Дорошенко був звільнений з інтернату 22 січня цього року «за систематичне невиконання обов’язків». Він там працював на посаді молодшої медичної сестри. Однак колишній працівник інтернату заявляє, що звільнений був незаконно. Хоча і не приховує, що перед цим, 11 січня, сам написав заяву, в якій просив звільнити його за власним бажанням «у зв’язку з переслідуванням його зі сторони директора інтернату». Однак через 11 днів він був звільнений за статтею.

Тепер збирається судитись із керівником інтернату, вже й подав документи до суду, адже вважає, що сумлінно виконував свої посадові обов’язки.

- Ті норми, які я повинен виконувати, вони не даються. Я три рази звертався письмово і здається стільки ж усно, щоб мені надали норми по ліжко-місцям, які я повинен прибрати, ніхто мені їх  так і не надав. Але кожен день ходять комісії, — поскаржився Роман Дорошенко, зауваживши, що загалом працівники інтернату виконують понаднормово роботу.

У схожій ситуації опинилися і його батьки, які також працювали в інтернаті. Під загрозою звільнення і дружина.

Проте потерпають, запевняє він, не тільки працівники інтернату, а й підопічні, у яких забирають гроші, утримували в ізоляторі (однак після скарги до директора департаменту соцзахисту ОДА його прибрали). Та й їх харчування, запевняє Роман Дорошенко, залишає бажати кращого.

До того ж, заявляє екс-працівник, директор інтернату налаштовує підопічних проти працівників інтернату, змушує писати на них скарги.

У свою чергу директор Вікторівського психоневрологічного інтернату всі звинувачення відкидає і запевняє, що звільнений Роман Дорошенко був згідно закону за невиконання своїх обов’язків.

- Людина не працювала і не бажає працювати, — відзначив Валентин Ісаков. — Всі зауваження до його роботи і проступки були належним чином зафіксовані. Він постійно якісь кляузи пише, хоча не надає жодних письмових підтверджень.

Відкидає він звинувачення і щодо неналежного утримання підопічних. Більше того, запевняє, що за час його перебування на посаді, відбулося чимало позитивних змін.

- Нам вдалося корінним чином покращити умови перебування тут підопічних, також їх харчування, адже дійсно інтернат був у важкому стані. Все, що ми зробили, легко перевірити і документально, і наочно, приїхавши до нас. Почали ми з реконструкції туалетних і душових кімнат, завершили заміну віконних блоків на енергозберігаючі, провели заміну 30 ліжок й уклали договір на заміну ще 40, закупили нові подушки, нову білизну, приліжкові тумбочки і шафи. У планах — повна заміна матраців на ортопедичні. Також ми провели ремонт кухонного обладнання, закупили новий посуд, встановили нові рукомийники, роздаткові столи для їжі та багато іншого, — відзначив Валентин Ісаков.

Спростував він і той факт, що гроші з пенсії підопічних не доходять до них, відзначивши, що кошти приходять на особисті рахунки кожного. І працівники банку, які приїжджають в інтернат, видають їм гроші під підпис.

- У нас 160 підопічних, з яких лише 12 недієздатні і у яких є опікуни. Всі інші дієздатні, тобто вони можуть розпоряджатися своїми коштами. Я не можу піти і за нього отримати кошти, так влаштована система, — пояснив Валентин Миколайович.

Так, дійсно, зміни в  інтернаті відбуваються, але лише останні декілька тижнів, говорить ще одна працівниця закладу.

- Зараз як трохи «запахло горілим», він (директор інтернату — ред.) почав налагоджувати побут, — розповідає молодша медична сестра Вікторівського психоневрологічного інтернату Юлія Вовк. — Буквально два тижні тому почали завозити нові ліжка, мінятися матраци, подушки. Бо він знає, що будуть комісії.

Її теж не влаштовує відношення директора інтернату до працівників. Говорить, що як тільки він прийшов на посаду, то «у нього ніби був чорний список».

- Я тут проробила 23 роки. Виходить раніше робила добре, а тут перестала. Починається такий тиск на людей, — говорить Юлія Вовк, відзначаючи, що село у них маленьке і роботу важко знайти.

Тепер жінка думає, чи писати заяву на звільнення, чи добути до пенсії.

Невдоволених, переконує вона, багато, однак більшість працівників мовчать, оскільки бояться втратити роботу.

Ще у минулому році після того, як на утримання підопічних у Вікторівському психоневрологічному інтернаті звернула увагу Уповноважений Верховної Ради з прав людини, там була проведена офіційна перевірка, однак з того часу інтернат дуже змінився, запевняє керівник департаменту соціального захисту населення ОДА Руслан Чикало.

- За чотири місяці там відбулося дуже багато позитивних зрушень. Мій заступник після того також їздив у цей інтернат разом із головою профспілки, за нього ми піднімали питання і на засіданні колегії. Перед цим я робив по цьому інтернату одні й ті ж самі зауваження, тепер буквально за короткий час вони нарешті були усунуті. Що стосується того працівника, то звільнили його законно. З його ж родини взагалі 5 чи 6 осіб в інтернаті працює.  Йому розповідали на зборах колективу, що він має робити, а він просто ігнорує це, — відзначив Руслан Олександрович.

Також керівництво установи запрошує особисто пересвідчитися, в якому стані перебуває будинок-інтернат, чи вистачає всього необхідного підопічним та поспілкуватися з його працівниками.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100