реклама

реклама

Активісти "Товмацького куреня" побували в гостях у Козацького куреня Олега Голуба в Керелівці (Шевченковому), де на базі Шевченківського коледжу відбулися урочистості з нагоди 100-річчя бою на залізничній станції Бобринській під проводом отамана Вільного козацтва Хведота Бондаря.

29067282_1575275422587005_1490543798504128512_o

Тоді наші українські повстанці продемонстрували свою силу й відвагу у бою з московськими окупантами карателя Михайла Муравйова.

Юрко Тютюнник - Звенигородський кошовий Вільного козацтва, писав: «Тут були скупчені ліпші курені Звенигородщини, Черкащини та Єлисаветщини. Кількість скупченого біля станції Бобринської козацтва перевищила 8000. Звенигородців було 4620; вони прибули з власною артилерією і кавалерією. Бій тривав цілий день, при цьому обидві сторони зазнали значних втрат; він закінчився нічною атакою на росіян, по якій останні були розбиті й розбіглися в різних напрямках. Тут мало не був захоплений командант російських військ на Україні Муравйов, який пробився з Одеси на північ. Під час цієї операції звенигородцями командував Хведот Бондар (с.Керелівка), черкасцями — Водяний, єлисаветцями — Кульчицький. Усією операцією керував штаб Звенигородського коша».

І ось через сто літ, коли Україна знову протистоїть новітньому Муравйову, нове покоління вшановує славетні імена, котрі московські окупанти змусили нас довгий час залишати у забутті.

Вільні козаки Олега Голуба виготовили меморіальну дошку на честь Хведота Бондара, яку урочисто відкрили, освятили, згадали відважних предків, котрі віддали життя за волю України.

А в актовій залі коледжу захід продовжився чудовим концертом, у програмі якого звучали патріотичні пісні та поезії, виступи громадських діячів, активістів, просвітницьких лідерів, серед яких - харизматичні Чорні Запорожці на чолі з отаманом Романом Боровиком. Вони продемонстрували всім наглядну зброю козаків, прапори і спис, розповіли про історію й традиції Чорних запорожців.

Незабутні враження лишили в серцях пісні видатного кобзаря Тараса Силенка, заслуженого працівника культури України і отамана "Товмацького куреня" Дмитра Вовка, який, до речі, сьогодні дебютував з новим твором — піснею про Крути на слова Віктора Подороги і власну музику. Також лунала з вуст шполянського маестро і пісня про засновника Вільного козацтва діда Шаповала із Гусакового - також на слова Подороги та музику Вовка.

І, звичайно ж, дуже милим й талановитим юним артистам Шевченкового - щирі оплески і вдячність за такі гарні виступи!

А дорогою додому відвідали ще й обійстя Олега Бойка - людини неординарної вдачі, українського характерника, ідейного громадського активіста, який задумав масштабний проект на трасі Шпола-Звенигородка - Національний військовий парк. Нехай реалізуються сповна його плани і розплавляться всі шпиці, що лізуть у колеса цієї великої справи!

Про це йдеться на сторінці "Товмацький курінь" у "Фейсбуці".

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Скептик 14.03.2018 10:17
"Вільні козаки Олега Голуба" :o
Тобто вільні, але належать Олегу Голубу? Що за дивна назва?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Пильний 14.03.2018 01:14
А де ж козаки? Їх щось і не видно...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100