реклама

реклама

NGO Centre UA  започатковує низку публічних консультацій про перспективи утилізації сміття в Черкасах. Про це розповів регіональний координатор організації Сергій Пасічник, пише "Вичерпно".

На жаль, ресурсу діючого сміттєзвалища в Руській Поляні вистачить приблизно на рік, це при тому, що щомісяця накопичується тисячі кубометрів відходів. Тому вже досить тривалий час гостро стоїть питання, що з ним робити далі. Серед альтернатив — будівництво сміттєсортувального або сміттєпереробного заводу, побудова нового сміттєзвалища або розширення старого, і третій варіант — укласти договір із сусіднім регіоном щодо вивезення і утилізації сміття на їхньому заводі.

29003608_1454256154702691_1808955579_n-710x434

- Із 1 січня змінилася законодавча база, тому буквально через рік проблема із сміттям може стати для нас цілком реальною, — сказав Сергій Пасічник. — Тому ми сьогодні тут зібралися, що обговорити ті проблеми, які перед нами стоять.

Щодо будівництва заводу надходило дві пропозиції — від ТОВ «Еко-Баік», де пропонувалося побудувати підприємство на території колишнього ВАТ «Хімволокно», однак ця пропозиція не прийшлася до вподоби черкасцям, та від ТОВ «Еко-Че», яке пропонувало побудувати його неподалік «Азоту», залучивши хорватські інвестиції.

На захід завітав представник одного із цих товариств.

- Принцип роботи цього заводу не передбачає жодного спалювання, сміття там сортується і відправляється до переробників, — зауважив представник «Еко-Че» Анатолій Прокопов. - За 13 місяців ми маємо побудувати цю сміттєсортувальну лінію. Проект коштує близько 17 мільйонів євро. Для того, щоб зайшов інвестор, просять, щоб гарантію надав державний банк.

Він переконаний, що вже в травні почнуть готувати майданчик під два корпуси. Один корпус буде призначений під сортувальний майданчик. Майданчики мають розміщуватися навпроти прохідної ПАТ «Азот». За його словами, наразі великою проблемою є те, що жоден інвестор не може завести кошти через недосконалу банківську систему України. Тому запропонаваний проект сміттєсортувальної лінії є найоптимальнішим, вважає він. Також він зауважив, що земельна ділянка під будівництво цього заводу була виділена ще три роки тому, однак будівництво не здійснювалося. До того ж, наголосив він, ця земля приватна і знаходиться за межами населеного пункту.

Забруднення навколишнього середовища не буде, переконує представник товариства. За його словами, договори на переробку відходів уже укладені. Підприємство готове сортувати 40 тонн сміття за годину.

У свою чергу представники громадськості порадили представнику від ТОВ «Еко-Че» провести попередньо громадські слухання, щоб не вийшло як з ТОВ «Еко-Баік», які почали розробляти проектну документацію, витратили вже чималі кошти, а черкасці виступили категорично проти зведення заводу. Також присутніх зацікавило, які гарантії того, що це підприємство через місяць не згорне свою діяльність і не припинить сортувати сміття.

Роз’яснювальну роботу обов’язково потрібно провести, наголосив і Сергій Пасічник, оскільки у людей, коли піднімається тема сміття, відразу виникають асоціації із сміттєспалювальними заводами, які наносять шкоду навколишньому середовищу. Зрештою, Анатолій Прокопов наголосив, що вони не збираються займатися нічим зайвим окрім сортування, по іншим послугам вони укладатимуть договори з фірмами, які вже цим займаються.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Ченчик 16.03.2018 16:10
А де ж сміттєпереробни й завод на території Хімволокна, де арабські інвестори???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100