реклама

реклама

Зима останніми морозами ніби попереджує лісівників: тепло може прийти раптово, тож треба бути напоготові, аби встигнути посадити ліс у землю, насичену талими водами. Відтак, і результативність праці буде найвищою. Про те, як у Державному підприємстві «Канівське лісове господарство» підготувалися до цьогорічної весняної кампанії, про плани щодо примноження лісових насаджень та проблеми лісівників – в інтерв’ю з провідним інженером лісових культур цього підприємства Інною Жилою.

тепличне-фото

– На скількох гектарах цього року планується провести лісовідновлення?

– Загалом навесні плануємо посадити більше 50 гектарів лісів. Найбільше висаджуватимемо у Софіївському лісництві (більше 20 гектарів), Бучацькому (майже 11 гектарів) та у Михайлівському (близько 10 гектарів). Здебільшого будемо створювати соснові насадження. Окремі площі відведемо під посадки дуба звичайного та дуба червоного, горіха чорного. Плануємо також створити плантації новорічних ялинок на площі 3 гектари.

– Яка наразі ситуація із посадматеріалом?

– Посадматеріалом ми забезпечені повністю. Всі сіянці вирощені власними силами. До посадки взагалі планується майже 500 тисяч сіянців. Аби сьогодні мати власні ресурси для посадки, минулого року висіяли в розсадниках майже 4 тонни насіння.

– Які заходи плануються для того, аби підвищити приживлюваність новостворених культур?

– Ми вже маємо кількарічний досвід із застосування спеціальних розчинів, якими обробляємо коріння сіянців перед посадкою. Це, у свою чергу, дає змогу кожній рослині накопичити достатньо вологи для того, аби вижити в літні посушливі місяці. Також застосовуємо засоби, що попереджують пошкодження кореневої системи комахами-шкідниками. Обов’язково використовуємо і засоби, що прискорюють ріст свіжовисаджених лісових культур та сприяють коренеутворенню. Для цього ще з осені та на початку зими закупили в достатній кількості вищезгадані засоби. Подбали ми також і про живлення майбутніх лісонасаджень – ще з осені внесли в грунт мінеральні добрива. Про те, що ми досить серйозно підійшли до питання підготовки до створення нових площ лісових насаджень, свідчить і той факт, що ще з осені під посадки проведено повну підготовку майже всіх площ.

– Скільки плануєте провести доповнення лісових культур?

– У зв’язку з тим, що культури, створені в минулі роки, досить добре вижили, то цьогорічної весни маємо доповнити близько 200 гектарів. Для цих заходів ми теж повністю забезпечені посадматеріалом.

– Надалі теж плануєте забезпечувати потреби лісгоспу власним посадматеріалом і що для цього планується зробити?

– Дбайливий господар, який працює на результат, має, перш за все, розраховувати на свої сили. Ми у своїй роботі намагаємося дотримуватися такого правила. Тож, звичайно, будемо й надалі працювати над тим, аби для створення своїх лісів мати і свій посад-ресурс. Так, уже навесні плануємо створити розсадник на площі близько 1 гектара, де висіємо насіння сосни звичайної, дуба звичайного, дуба червоного, горіха чорного тощо. Загалом плануємо вже навесні 2019 року отримати близько 900 тисяч штук сіянців.

З цією метою в період із 1 листопада й до кінця березня на нашій шишкосушарці проводили сушіння шишок сосни звичайної, з осені власними силами заготовляли насіння інших лісових культур.

– Чим відрізнятиметься цьогорічна посад-кампанія від подібних заходів, що проводилися в минулі роки?

– У планах лісгоспу – проведення акцій «Посади дерево», «Майбутнє лісу – в твоїх руках» та інші. До них запросимо долучитися всіх бажаючих – починаючи від простих громадян-односельців, школярів, працівників установ, підприємств та організацій, і зрештою – керівників органів влади і самоврядування тощо. Як показує досвід, такі акції не лише примножують ліси, а й єднають людей у прагненні створити власноруч те, чим можна буде милуватися багато років поспіль і навчати юне покоління наслідувати приклад старших. Родзинкою цьогорічної весняної кампанії стане створення ювілейного саду. Цієї весни наш лісгосп відзначатиме 60-річчя з дня заснування. До ювілейної посадки фруктових дерев плануємо запросити ветеранів нашого підприємства, вихованців шкільних лісництв, представників місцевих органів влади та кращих працівників лісгоспу.

– Чи будуть цього року проводитися роботи в тепличному господарстві?

– Так, звичайно. Як і в попередні роки, будемо вирощувати методом живцювання декоративні культури різновидів туї, ялівця, троянд, самшиту, кипарисовика, тису тощо. І вже у найближчі посадкові сезони теж матимемо посадматеріал для створення декоративних насаджень, що стануть зеленою окрасою і для наших лісництв, і для лісгоспу, і матимемо також деякий запас для реалізації всім бажаючим.

– Підсумовує розмову директор ДП «Канівське лісове господарство» Едуард Симоненко:

– Цьогорічна весна для нас традиційно буде сповнена турбот про створення нових лісів. До запланованих площ додадуться й ті ділянки, які були повністю понівеченими та знищеними січневим сніголамом. Як бачимо, зима додала клопотів. Та ми маємо відповідні ресурси і засоби, аби здійснити задумане і виконати чи не найголовнішу місію лісівника і, як на мене, кожної людини зокрема, адже садити ліс – це означає продовжувати життя, поєднуючи себе з природою і створюючи рукотворне нагадування про любов до природи, довкілля, які маємо передати у спадок наступним поколінням доглянутими і чистими.

Підготувала Віра Загородня

Черкаське обласне управління
лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100