реклама
Sucurity Police

реклама

9 квітня у Вергунах та Хуторах Черкаського району відбудеться громадське обговорення можливого створення об’єднаної територіальної громади з центром у Червоній Слободі. Ситуація у цих селах викликала резонанс у ЗМІ, оскільки частина жителів хотіли б об’єднатися не з Червоною Слободою, а з іншими населеними пунктами.

2018-04-02 14.45.25

Утім, дискусія щодо того, з ким об’єднуватися, не є єдиною проблемною ситуацією в питанні створення ОТГ у найближчих до Черкас селах. Так, сам процес був під загрозою: сільський голова Червоної Слободи Зінаїда Михайленко вважала громаду свого села самодостатньою і ветувала ініціативу щодо утворення ОТГ. Історія закінчилася тим, що Зінаїду Миколаївну відправили у відставку.

Після цього пропозицію про об’єднання сіл в ОТГ з Червоної Слободи було спрямовано у Вергунівську (села Вергуни, Нечаївка) та Хутірську сільські ради.

У Вергунах на той час розглядали кілька варіантів свого подальшого розвитку. Зокрема, йшлося про можливе приєднання до вже наявної Степанківської ОТГ. Втім, більшість жителів села вирішили, що цей варіант є менш прийнятним, оскільки ця ОТГ вже створена і працює, має свій напрямок розвитку, на який вплинути Вергуни вже не зможуть. Думали й про те, щоб не об’єднуватися ні з ким або створити свою ОТГ, оскільки Вергунівська громада є потенційно спроможною.

– Але ми готові до діалогу, готові підтримати проект створення Червонослобідської ОТГ, – сказав під час нещодавньої прес-конференції Вергунівський сільський голова Тарас Горбенко. – Єдина умова – вихідною точкою спілкування має бути недопущення погіршення якості соціальних стандартів у наших селах. Жодний заклад соціальної сфери не повинен бути реорганізований, оптимізований, а тим паче ліквідований.

У Хуторах також розглядають кілька варіантів об’єднанням. Передусім, багато хто хотів би приєднатися до Черкас, оскільки в обласному центрі працюють багато жителів села. Дехто думав про об’єднання зі Степанківською ОТГ, з якою Хутори колись були єдиною сільрадою. Розглядали також пропозицію про об’єднання, що надійшла з Руської Поляни, але з цим селом у Хуторів немає спільних меж.

– Вирішальним моментом, до кого приєднуватися – до Червоної Слободи чи до Черкас, стануть майбутні громадські обговорення, – наголосив сільський голова Хуторів Олександр Литвиненко.

У черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, вважають, що найбільш перспективним і для Вергунів з Нечаївкою, і для Хуторів може стати об’єднання з Червоною Слободою, оскільки в разі приєднання до Черкас інтереси цих сіл у міськраді зможе представляти не більше 1 депутата (а можливо, вони не отримають і такого представництва, тоді хіба що сільський староста ввійде до складу виконкому).

– Ми прорахували доцільність та ефективність об’єднання Червоної Слободи та довколишніх сіл у одну ОТГ, – констатував директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько. – Якщо сьогодні на 1 мешканця цих сіл витрачається орієнтовно 1500 гривень – то, після об’єднання, прогнозовано витрачатиметься понад 5000 на рік. Після об’єднання, до бюджету громади прогнозовано зайдуть 73,5 мільйони гривень додаткових коштів. Скажу більше: ця потенційна громада уже втратила майже 33 мільйони гривень лише інфраструктурної субвенції – тому, що не об’єдналася на початку реформи. За нашими розрахунками, об’єднання цих громад саме у такому форматі дасть можливість створити ефективну систему управління, із можливістю рівноцінного розвитку для кожного із сіл цієї громади.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #3 Надія 04.05.2020 11:26
Чого у вас немає сайту зайнятості як сказала мені ваш діловод це чудо що в такий час не має сайта цього як же ви людям допомагаєте
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Михаил 04.04.2018 12:35
Вважаю, що в громади потрібно об'єднувати села, які мінімально близько знаходяться одне від одного. Наприклад, Ірдинь повинен був об'єднатись з Дубіївкою. а не з Білозір'ям і т.д.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 депутат 04.04.2018 08:44
– Ми прорахували доцільність та ефективність об’єднання Червоної Слободи та довколишніх сіл у одну ОТГ, – констатував директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько. – Якщо сьогодні на 1 мешканця цих сіл витрачається орієнтовно 1500 гривень – то, після об’єднання, прогнозовано витрачатиметься понад 5000 на рік. Після об’єднання, до бюджету громади прогнозовано зайдуть 73,5 мільйони гривень додаткових коштів. Скажу більше: ця потенційна громада уже втратила майже 33 мільйони гривень лише інфраструктурно ї субвенції – тому, що не об’єдналася на початку реформи.
Це ви прораували то покажіть розрахунки, як з 1,5 тис., стане 5 тис., де саме візьмуться понад 73 млн. грн., звідки береться субвенція і ряд інших питань?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100