реклама

реклама

Уже 10 років БО «Від серця до серця» працює у напрямку зменшення шкоди від вживання ін’єкційних наркотиків. Це можливість для наркозалежних анонімно та безкоштовно перевіритися на ВІЛ та гепатит, отримати одноразові шприци та презервативи. Для жителів віддалених від Черкас міст такі послуги стали доступними завдяки роботи мобільної амбулаторії, яка працює за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я».

IMG_9606

«Телефонують увесь ранок», – сміючись каже Світлана Краснодимська, відповідаючи на черговий дзвінок від клієнтів.

Світлана – соціальний працівник організації, цього разу вона чергує у мобільній амбулаторії, яка їде до Канева. Клієнтам повідомляють завчасно графік та години роботи, але ті все одно передзвонюють. У мобільній амбулаторії вона консультує клієнтів, проводить швидкі тести на ВІЛ, інфекції, які передаються статевим шляхом та гепатит, видає чисті шприци, голки, спиртові серветки, презервативи, лубриканти, інформаційні матеріали.

Працівникам БО «Від серця до серця» наркозалежні дуже довіряють. Вони жартують, хваляться хорошим самопочуттям чи тим, що знайшли роботу.

«Мобільна амбулаторія наближує послугу до клієнта. Ми їздимо в райони, де клієнти не мають можливості отримувати засоби профілактики, якісні консультації, тестування. Але ризик інфікуватися на ВІЛ чи гепатит у невеликих містах, не менший, ніж у Черкасах. Ми не засуджуємо, не критикуємо і не даємо оцінку їхньому життю. Натомість розказуємо, що можна перестати вживати наркотики чи перейти на замісну підтримуючу терапію. Мотивуємо тестуватися на ВІЛ та гепатит і не покидати лікування», – розповідає Світлана.

Женя – один із колишніх клієнтів мобільної амбулаторії у Каневі. Отримувати «інструмент» приходить із дружиною, вони обоє ВІЛ-позитивні.

«Півтора роки приходив сюди, все отримував вчасно. Зараз перейшов на замісну підтримуючу терапію, влаштувався на роботу, одружився, уже рік живу в законному шлюбі, з батьками спілкуюсь і братом, навіть залишають на мене малу племінницю. Це дуже важливо отримати підтримку, зрозуміти, що нас ніхто не кидає, дівчата–соціальні працівники вислуховують всі проблеми, допомогли змінити графік надання ЗПТ, бо я не встигав на роботу. Спасибі їм велике», – дякує Женя, коли починає розповідати про користь візитів соціальних працівників.

Цього разу до амбулаторії завітало більше 30 осіб, а за два останні роки відбулось майже 5 тисяч візитів клієнтів. Раніше працівники організації залучали наркозалежних через наркодиспансер та СНІД-центр, там знайомились із клієнтами, контактували по приїзду у інші міста. Зараз здебільшого діє сарафанне радіо: наркозалежні спілкуються між собою, довіряють працівникам, а тому не бояться приходити, бо знають, що тут їм допоможуть. Усіх, кому видають роздатковий матеріал реєструють. Оскільки конфіденційність – один із найважливіших аспектів роботи, клієнти мають свій унікальний код та отримують картку, завдяки якій можна прослідкувати як часто клієнт тестується.

Зараз уся діяльність мобільної амбулаторії здійснюється за рахунок міжнародних організацій. Поїздки та роздатковий матеріал для клієнтів фінансує МБФ «Альянс громадського здоров’я». Але, якщо зникне це фінансування, то багаторічні зусилля організації щодо зменшення поширення ВІЛ можуть нівелюватися без фінансової підтримки з державного та місцевих бюджетів. Хоча, кроків назад у цій сфері робити не можна, адже це створить серйозні загрози для всього суспільства.

Про це інформує БО «Від серця до серця».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100