реклама

реклама

Ще одна підписана угода міжмуніципального співробітництва щодо придбання пожежної автоцистерни стала результатом «майстерень співробітництва». Стеблівська і Селищенська об’єднані територіальні громади та Зарічанська сільська рада Корсунщини поєднали свої зусилля та ресурси, аби більше 10 тис. мешканців 12 населених пунктів району отримували оперативні та ефективні послуги місцевої пожежної охорони.

Про це повідомляють у Департаменті регіонального розвитку облдержадміністрації.

new-38905-e1524034475838

За укладеним Договором про співробітництво територіальних громад, Селищанська ОТГ та територіальні громади сіл Заріччя, Миколаївка, Склименці та селища Хлерівка Зарічанської сільської ради надаватимуть капітальні трансферти (субвенції) бюджету Стеблівської ОТГ для реалізації спільного проекту, зазначає начальник відділу соціально-економічного розвитку Стеблівської селищної ради Сергій Сасін. Йдеться про придбання пожежної автоцистерни для потреб місцевої пожежної охорони Стеблівської селищної ради.

– Сьогодні пожежна служба працює на досить не новому транспорті, взятому у оренду у районного підрозділу ДСНС, – зауважує Сергій Сасін. – Тож ми подали на розгляд регіональної комісії з відбору інвестиційних проектів і програм ДФРР проектну заявку із придбання нової пожежної автоцистерни. І сподіваємося на його підтримку. Зі свого боку забезпечимо до 40% частки співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів трьох громад.

Часто новостворені ОТГ не мають в штаті відповідних «пожежних» служб, оскільки їхнє утримання занадто вартісне. У інших, де такі служби існують, виникають проблеми з їхнім належним забезпеченням технікою. Тому саме поєднання спільних зусиль кількох громад, спрямоване на придбання необхідної техніки і подальше утримання відповідної служби, є одним із варіантів виходу із ситуації.

За словами радника з регіонального розвитку Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону Григорія Перерви, поява нових угод міжмуніципального співробітництва стала можлива завдяки проведеному для громад області циклу семінарів-тренінгів «Майстерні співробітництва територіальних громад Черкащини». Їх¸ протягом кількох місяців, проводили спільно Черкаський центр розвитку місцевого самоврядування та Черкаська Агенція регіонального розвитку за сприяння Департаменту регіонального розвитку ОДА.

– «Майстерні» тільки-но завершились, а ми вже маємо перші позитивні результати, – зазначає директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Роман Карманнік. – Корсунь-Шевченківський район виявився активним не лише в утворенні ОТГ, але й з їхнього співробітництва. Це гарний приклад як для ОТГ, так і для окремих сільських рад. Адже співпрацю налагоджено між Стеблівською і Селищенською ОТГ, та Зарічанською сільрадою. Ми переконані: той, хто навчиться правильно використовувати інструмент міжмуніципального співробітництва, побачить справжню його вигоду та економічні вигоди для своєї громади.

Він додав, що профільний департамент ОДА спільно з Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування, Черкаською агенцією регіонального розвитку, Черкаським регіональним відділенням Асоціації міст України, забезпечують технічний та юридичний супровід, а також допомогу у реєстрації в Мінрегіоні та моніторинг виконання таких угод між громадами.

– Нині над договорами з міжмуніципального співробітництва у сфері спільного надання адміністративних послуг вже працюють дві об’єднані територіальні громади – Бузівська Жашківського району та Іваньківська Маньківського району Черкаської області, – констатує радник з муніципальних послуг Черкаського ЦРМС Любов Полішкевич. – Бузівська ОТГ планує співпрацювати з Соколівською ОТГ та Сабадаською сільською радою. Іваньківська ОТГ веде переговори з Буцькою ОТГ, Романівською та Чорнокам’янською сільськими радами. Зі свого боку ми постійно надаємо консультативну допомогу усім зацікавленим, проводимо виїзні зустрічі в тергромадах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100