реклама

реклама

ГО «Молода Черкащина» з квітня цього року почала реалізацію проекту «Різні села – одна громада»: програма впровадження партисипативних практик в ОТГ

U_LEAD (7)

Вікторія Феофілова, керівниця ГО «Молода Черкащина» та експертка проекту з громадських консультацій: «Процес об’єднання в ОТГ є досить складним, оскільки включає в себе перебудову на всіх рівнях існування населених пунктів. Найбільше сил нині сконцентровано на тому, щоб провести об’єднання на формальному, адміністративному та фінансовому рівнях, налагодити нову модель керівництва та відповідальності. Як правило, всі ці обов’язки лягають на нове керівництво ОТГ, а переважна частина населення ОТГ залишається пасивною, не беручи участі в цих процесах і дуже мало їх розуміючи. Вибірковий аналіз свідчить, що жителі сіл, які входять до ОТГ продовжують ідентифікувати себе лише зі своїм селом, не усвідомлюючи жодної спільності з іншими жителями громади, не розуміючи нових перспектив, які відкриває об’єднання.

Наш проект покликаний допомогти вирішити цю проблему,  залучити до розвитку більшу частину жителів ОТГ і, таким чином, сприяти процесу об’єднання не лише на бюрократичному, але і на ментальному рівні: щоб мешканці усвідомили себе частиною спільної громади, з усіма її проблемами та ресурсами».

До участі в цьому інноваційному для області проекту було відібрано три громади: Зорівську, Степанківську, Михайлівську. Саме їх представники навчаться новим механізмам партисипативних практик та проведуть опитування в усіх селах громад для того, щоб не лише дізнатися про проблеми, які хвилюють жителів, але й залучити їх до вирішення задач, що стоять перед громадою в цілому.

ГО «Молода Черкащина» не просто організує проведення опитувань та аналіз їх результатів. Адміністрація та актив ОТГ навчаться як використовувати механізми широкого консультаційного процесу в ОТГ із залученням жителів усіх сіл, отримають практичний досвід і створять «дорожну карту» використання партисипативних практик для вирішення проблем ОТГ, яка стане частиною Стратегії розвитку ОТГ.

Досвід Зорівської, Михайлівської і Степанківської громад ляже в основу відеопосібника з використання партисипативних практик і буде поширено серед інших ОТГ області.

В квітні 2018 року пройшли презентаційні візити, під час яких представники пілотних громад не могли не лише дізнатися про детальний план реалізації проекту, але й взяти активну участь в обговоренні тих питань, які ляжуть в основу опитувальників, що їх буде застосовано під час фокус-груп, соціологічного опитування та громадського обговорення за методикою «світового кафе».

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою»

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100