реклама
Sucurity Police

реклама

Цю думку вже неодноразово обговорювали на засіданні виконкому та на інших нарадах. Про це повідомляє «smila-ua».

index Зокрема, член виконавчого комітету Віктор Овчаренко нагадує, як все було:

– Нещодавно з’ясувалась дуже цікава деталь: ціна, яка була закладена в тариф за тепло для смілян, на жаль, включала в себе і ті борги, які Енергоінвест заборгував перед «Нафтогазом». У жовтні питання про розгляд тарифу винесли на виконавчий комітет. Тоді була умова, щоб міська рада підписала реструктуризацію боргу Енергоінвесту. Депутати за це не проголосували. Але розпочався опалювальний сезон. Наші лікарні, дитсадки, школи залишились без тепла. Два тижні ми протягли. Потім потрібно було приймати вольове рішення і рятувати місто. Активісти намагалися взяти під контроль котельні, але з котлів була вийнята автоматика. Стало зрозуміло, що КП «Смілакомунтеплоенерго» не запуститься…

На тарифну комісію прийшли пропозиції щодо тарифу від Енергоінвесту, їх розглянули (до речі, зараз всі члени тієї тарифної комісії звільнились). Так, тариф був зависоким. На думку члена виконкому Віктора Овчаренка, у тариф була закладена ціна реструктуризації того 180-мільйонного боргу, та ще й з прибутком для Енергоінвесту. Але так як у Енергоінвеста теж не було коштів, щоб заплатити постачальникам газу наперед, плюс у них тривали суди, було арештовано їхнього керівника, заморожено рахунки…. У результаті цього посеред опалювального сезону міській владі вдалося розірвати договір з Енергоінвестом. Проте наше комунальне підприємство було не готове опалювати місто. І місяць тривав перехідний період від ТОВ «Сміла Енергоінвест» до КП «Смілакомунтеплоенерго». Так до старих боргів додалися нові. ПАТ «Черкасигаз» виставили борг 30 млн грн. І ще буде борг за користування газом у січні.

– Як нам виходити з цієї ситуації? Як розпочати новий опалювальний сезон? Тим більше, газівники знову попросять оплату наперед за свої послуги, це приблизно 18 млн грн, - сказав Віктор Степанович.

– Ми топчемось на місці, тому я і попросив начальника ЖКГ звільнити цю посаду, – зауважив міський голова Олексій Цибко.

– Нас спеціально підсадили на цю газову голку. Ми мусили купувати удвічі дорожчий газ, ніж той, що був у Нафтогазі для населення, - вважає Віктор Овчаренко.

– І ми його не купували, а м’яко кажучи «брали», тобто крали, - уточнив Олексій Цибко.

– Але ж тоді склалась така ситуація: щоб не заморозити місто і не наробити лиха, довелося звернутися до приватного трейдера, тому що Нафтогаз сам відмовився з нами співпрацювати. А приватники продають газ удвічі дорожче. Це нас знову потягнуло у боргову яму. У нас уже є зашморг – борги Енергоінвеста. Плюс нові борги нашого КП. Плюс оплата за газ за січень. Ми самі не виплутаємось із цієї ситуації. Потрібно вирішення цієї проблеми лише на найвищому рівні, з керівництвом держави. Інакше Сміла загрузне в боргах, - переконаний Віктор Овчаренко.

На виконкомі говорили про те, що реальні борги Сміли за газ ніхто толком не знає. І наше КП «Смілакомунтеплоенерго» є боржником, але ж і йому заборгували. Тож треба зробити чіткий аналіз минулого опалювального сезону та розробити детальний план виходу з кризи.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100