реклама

реклама

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що з початку 2018 року в області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.

рибка2018 Мешканці м.Сміла, м.Шпола та с.Моринці Звенигородського району захворіли після вживання домашньої тушонки та м’ясного домашнього паштету без термічної обробки. Консерви, вочевидь, були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

На початку травня поточного року захворіли 2 мешканці м.Черкаси та Золотоноша, які вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, виловлену весною поточного року, що й призвело до тяжкого захворювання.

В 3-х випадках діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові потерпілих виявлено ботулотоксини типу В та Е.

Лікарі наголошують, що для запобігання захворюванню слід дотримуватись технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та овочевих консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням.

Також фахівці радять втриматись від уживання в’яленої та копченої риби, виловленої навесні, яка пережила зимову задуху та, скоріше за все, заражена збудником ботулізму, не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб.

При перших ознаках захворювання слід негайно звертатись по медичну допомогу до лікувального закладу.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100