реклама

реклама

Учора, 12 травня, відзначався Всесвітній день медичних сестер. На Черкащині й в Україні загалом ця професія прямує до розряду дефіцитних: медсестер уже бракує удвічі-втричі більше, ніж лікарів.

6a4e7bc44009fd362b72f9261d8874ce_M Про це пише «Черкаський край».

Дефіцит медсестер виник насамперед через високу відповідальність, фізичне навантаження, ризики в роботі з інфікованими пацієнтами, моральну втому від спілкування з хворими і низькі заробітки. Так, медсестра в зарплаті прирівняна сьогодні до санітарки: 3700, хоч ти медсестра-бакалавр, хоч магістр.

На Черкащині майже в кожній лікарні – брак медсестер, акушерок, фельдшерів, попри те, що кілька навчальних закладів дають таку професію. Далеко не всі випускники медучилищ, медколеджів, нашої медичної академії працюють за спеціальністю. А здобувши трохи досвіду на практиці, виїжджають, як і їхні колеги з усієї України, на заробітки до інших держав, це явище й назву одержало: «медична еміграція».

Навіть тямущі, кваліфіковані медсестри, буває, йдуть з роботи, якщо нема житла (в Черкасах немає гуртожитків для медиків), або якщо розлучилася і треба прогодувати дітей. Йдуть у торгівлю, в бізнес, шукають заробітку за кордоном: у Польщі, Німеччині, Італії.

Скажімо, в Польщі нашим платять близько 700-800 євро. Зараз Польща має намір зробити спокусливий жест: якщо досі українським медсестрам, фельдшерам треба було проходити переатестацію, щоб підтвердити свій диплом, то з початку літа міністерство здоров'я Польщі планує визнавати наш диплом. Бо ж третина медсестер у Польщі — люди пенсійного віку, молоді польки виїжджають на роботу до західних країн ЄС або вважають, що вигідніше вчитись далі на лікаря. Для працівників із України буде єдина вимога: вільне володіння польською.

Є ще один спосіб залишитись у медсестринстві: «тягнути» півтори ставки. Є відділення, де всі так працюють і таким чином закривають вакансії, які з’являються на фоні плинності кадрів.

З початком реформування надія на зміни є. Так, роль медсестри зростатиме з розвитком сімейної медицини. Сімейна медсестра має стати рівноправним членом медичної команди, поєднувати функції та обов’язки кількох суміжних спеціалістів. Має бути більша зарплата. Але тарифи на сестринські послуги поки що не відомі.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 Черкас 14.05.2018 11:54
Цитую Чарльз Дарвин:
Все жируют за ваш счет, до самой верхушки.

Поляки всегда мечтали, чтоб кто-то им прислуживал, а то десятилетиями они сами нанимались в прислугу заграницей и были основанием пищевой пирамиды.

Кажеш, "ВАШЕЙ", чмошник ватний? Ти вєсь такой запорєбріковий, что прям в лаптях, колкошнікє і с балалайкой? ;-) Голова повна вати і тупих штампів про поляків, українців і американців?
Тоді ти маєш знати, що в Україні торік найбільше піймано нелегалів з Грузії і росії. А ще є всякі корейці, узбеки, молдавани і т.д., які їдуть в Україну на заробітки. І турки у нас батрачать на прокладенні доріг, і корейці цибулю вирощують, і китайці працюють на будівництві.
Світ - це великий спільний дім, де кожен працює там, де йому сьогодні вигідніше. І все буде в нормі - головне у цьому домі посадить на цепок головного алкаша-буяна, який не здатний зробити нічого серйознішого за матрьошку - зате дров ламає завжди багато.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Чарльз Дарвин 14.05.2018 11:25
Цитую Шарафутдінов Еркін.:
Чому польські медсестри їдуть на роботу у Німеччину,а українські в Польшу. Бо там більша зарплата, у рази більша ніж у Польщі чи Україні. Робота приблизно однакова,а оплата таки різко відрізняється. Значить будуть кидати батьківщину ,сім'ї,дітей та їхати.


Такова судьба видов, которые оказываются в основании пищевой пирамиды. Ниже нет никого. Все жируют за ваш счет, до самой верхушки.

Поляки всегда мечтали, чтоб кто-то им прислуживал, а то десятилетиями они сами нанимались в прислугу заграницей и были основанием пищевой пирамиды. Они очень страдали от этого комплекса. Теперь нашлись дурачки, которые едут всяческой прислугою к ним самим, и хоть кого-то на этом свете поляки могут погонять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Шарафутдінов Еркін. 13.05.2018 21:13
Чому польські медсестри їдуть на роботу у Німеччину,а українські в Польшу. Бо там більша зарплата, у рази більша ніж у Польщі чи Україні. Робота приблизно однакова,а оплата таки різко відрізняється. Значить будуть кидати батьківщину ,сім'ї,дітей та їхати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100