реклама

реклама

Бюджет громад області зріс у середньому в дев’ять разів. Доходи на кожного жителя – вдвічі. 26 діючих ОТГ Черкащини вже працюють на користь своїх жителів. Про досягнення та проблеми децентралізації на місцевому рівні говорили в ОДА з науковцями Данського інституту міжнародних досліджень.

DSC1112

Питання упровадження реформи з децентралізації в Україні вивчають науковці Данського університету міжнародних досліджень уже не один рік. Зокрема, доктор філософії, старший дослідник, координатор відділу досліджень Нейл Вебстер та кандидатка наук пані Лілі Ліндегард уже вдруге на Черкащині. Стверджують, звертають увагу саме на ті питання та проблеми, з якими стикаються на місцях, а не на урядовому рівні.

– Нам важливо розуміти, як відбувається процес об’єднання територіальних громад не лише на урядовому рівні, а й на місцях безпосередньо, – зауважив пан Ніл Вебстер. – Така інформація цікава й простим громадянам не тільки України, а й Данії. Рік тому я вже побував на Черкащині. Тоді подорожував виключно громадами. Нині ж радий спілкуватися з тими, хто курує цей процес на рівні області. Важливо зрозуміти ті проблеми, які виникають у цьому процесі. Данія – маленька країна, Україна – велика. Тож дослідити історії успіху вашої країни та регіону для нас – важливо.

DSC1143

На сьогодні в області діє 26 об’єднаних територіальних громад. Ще три очікують на призначення виборів. І хоч область не серед лідерів за кількістю громад, втім, відзначає заступник очільника області Ярослав Березань, за час упровадження реформи вдалося подолати чимало децентралізаційних міфів та налагодити тісну співпрацю з місцевими профільними організаціями. Зокрема, Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування, Асоціацією міст України, Черкаської агенцією регіонального розвитку та ін.

– Командою ми упроваджуємо реформу з децентралізації саме на Черкащині, – наголосив посадовець. – Саме в області була утворена перша об’єднана територіальна громада. Нині вона є показовою не лише для Черкащини, а й України. Найбільш переконливим аргументом для об’єднання для наших сіл є те, що люди отримають повноваження на місця. Зокрема, фінансовий ресурс. Вже зараз, за нашими підрахунками, діючі громади значно збільшили свій бюджет. У середньому в 9 разів. Доходи ж на одного громадянина зросли вдвічі. Історії успіху допомагають нам упроваджувати реформу. Надзвичайно доречною є допомога європейських партнерів.

DSC1147

Щоправда, додав заступник, об’єднуватися на Черкащині починали неохоче. Це було зумовлено, на його думку, суто політичними проблемами. Оскільки активна фаза реформи розпочалася відразу після місцевих виборів 2015 року.

– Зараз просто немає достатньо ґрунтовних аргументів «проти» утворення ОТГ, – зазначив Ярослав Березань. – Минулого року ми спростували найпоширеніші міфи про децентралізацію. І тоді ж, у 2017 році, вийшли у лідери за темпами утворення територіальних громад. Держава виконала усі обіцянки, які давала громадам: приймаються важливі закони, на місця передані всі повноваження, право розпоряджатися власною землею та коштами. Їх вони спрямовують на вирішення саме тих питань, які актуальні для громади та відповідають стратегії розвитку.

Відзначимо, нині 15 ОТГ області мають або доопрацьовують індивідуальні стратегії розвитку. Вони розраховані на майбутні 3-5 років.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Принц Датский 19.05.2018 16:07
Что показало вскрытие успихив?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100