реклама
Sucurity Police

реклама

Інклюзивний туризм є унікальним явищем для реабілітації студентів з інвалідністю, містить як пізнавальний процес, так і дає можливість для успішного проходження соціалізації в умовах освітнього середовища університету.

1056102_635115786212139300_Disabili_300x196 В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини створено Центр соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів». Його метою є консолідація зусиль відповідних структурних підрозділів університету, залучених органів виконавчої влади та громадських організацій, спрямованих на соціально-педагогічну підтримку осіб з обмеженими можливостями щодо їх адаптації до студентського та педагогічного колективу, інтеграції в освітнє та соціальне середовище, на створення умов для саморозвитку та самореалізації, розвиток соціальної активності, автономності, відповідальності та мобільності осіб з особливими потребами.

Центр провадить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей людини, дотримання найкращих її інтересів, недопущення дискримінації та порушення прав людини, конфіденційність, доступність освітніх послуг, міжвідомча співпраця.

Зауважимо, в жовтня 2016 р. на базі університету вперше в нашій країні відбувся І Міжнародний науково-практичний симпозіум «Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні».

Цій події передувало створення Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму», засновниками якої є Комунальний заклад «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради», Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Шевченківський Національний заповідник м. Канів, Національний дендрологічний парк «Софіївка», Громадська спілка «Всеукраїнське науково-практичне об’єднання Інклюзивного туризму інвалідів і чорнобильців України», Благодійний фонд «Підтримки програм соціального захисту осіб постраждалих від аварії на ЧАЕС та інвалідів», співзасновником виступив і Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (факультет соціальної та психологічної освіти).

За ініціативи Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму» та факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини започатковано і проведено у 2017 р. та 2018 р. відповідно Перший та Другий студентський конкурс наукових проектів з інклюзивного туризму «Подорожуємо без бар’єрів».

Унікальність цього конкурсу полягає в тому, що участь у розробці та захисті проектів також брали студенти з інвалідністю. Це підтверджує, що інклюзивний туризм – це не тільки цікаве та змістовне проведення часу для людей з інвалідністю, а й значна самостійна науково-пошукова робота, пізнавальна діяльність.

Наразі продовжується реалізація програми Центру «Відкриваємо світ разом», основна мета якої культурно-емоційний розвиток особистості молодої людини, її становлення на шляху до самовдосконалення. За цим напрямком створено студентське Бюро інклюзивного туризму. Головною метою такого виду діяльності є створення маршрутів інклюзивного туризму Черкащиною.

Завдяки отриманню грантової допомоги Черкаської облдержадміністрації, студенти університету розробили й апробували маршрут інклюзивного туризму – екскурсійні поїздки до музею трипільської культури с. Легедзине, а також до міста Черкаси на перегляд вистави у Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка, для знайомства з Черкаським художнім музеєм та місцевими пам’ятками культури.

Між тим, на базі Ужгородського національного університету проходив ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Соціальна робота». Студентка факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини виборола І місце. Тема наукової роботи – «Інклюзивний туризм як засіб соціально-психологічної реабілітації студентів з інвалідністю в умовах закладу вищої освіти». Науковий керівник – доктор педагогічних наук, доцент, декан факультету соціальної та психологічної освіти Оксана Кравченко.

Власне, ця перемога – висока оцінка науковою громадськістю України регіонального досвіду впровадження інклюзивного туризму. Ця перемога – результат спільної праці Комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» (Головний лікар КЗ «ЧОЦ МСЕ ЧОР» , професор , кандидат медичних наук, заслужений лікар України – В.В. Лепський), Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради (начальник  управління, заслужений працівник соціальної сфери України- Г.М. Кучер), Асоціації «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму» (виконавчий директор Асоціації, заслужений працівник соціальної сфери України – С.М. Каштан), Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (ректор, доктор педагогічних наук, професор – Безлюдний О.І.).

Про це повідомляють на сайті Черкаської ОДА.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100