реклама

реклама

Книжку журналістки і письменниці із Золотоноші Ніни Жук «І доля стала сяйвом «Маяка» днями презентувала у Черкасах обласна організація Націлнальної Спілки журналістів України.

Це повість про Героя України, керівника відомої агрофірми «Маяк» Миколу Васильченка, про його дитинство і юність, про кохання і родину, про ставлення до праці і до людей.

Автор Ніна Жук зізнається: працювати над твором було нелегко. Але щаслива з того, що, на відміну від більшості літературних праць, її повість не про ту людину, котра пішла в небуття, а про ту, котра продовжує ефективно працювати.

– Героїв України багато, але мало хто з них досягає таких результатів. Я довго задумувалася над його феноменом і зрозуміла, що феномен Васильченка у тому, що, незважаючи на якісь катаклізми, він іде до кінця і досягає поставленої мети, – розповідає про героя книжки Ніна Григорівна.

Каже: не бралася давати жодних оцінок Миколі Васильченку, а прагнула, аби читач сам  зрозумів, що це за людина і чому його можна називати справжнім патріотом України.

– Він патріот, бо його діти не поїхали із села, а залишилися працювати тут, на землі, – зауважує автор.

Те, що діти пішли його стежкою, вважає своїм головним здобутком і сам Микола Васильченко. Бо, щоб бути українцем, на його думку, замало час від часу одягати вишиванку.

– Треба робити все, щоб підтримувати українську націю, – вирощувати хліб, займатися тваринництвом, годувати своїх людей, а вже потім думати про дальні світи, – каже він.

До долі книжки Васильченко також не був байдужий. Видавець Юлія Чабаненко розповідає: герой повісті брав додому чорнові варіанти і активно долучався до роботи.

Черкаські письменники Григорій Діхтяренко та Сергій Носань високо оцінили твір Ніни Жук. Бо вона зуміла показати Васильченка не тільки як керівника і господарника, а розкрила тонкощі людської душі.

Не залишило видання байдужим і кандидата історичних наук Григорія Голиша. Історик зізнається: намагався знайти в повісті відступи від історичної правди, але помилок не побачив.

– Чекав, що будуть якісь сухі викладки, діаграми досягнень… І був вражений! Бо тут не знайдеш пафосної мови, тут є проста людська мова, оповідь про земну людину, багату серцем і душею, – ділиться враженнями він.

Саме так – легко та  доступно – і прагнула написати про Героя України Ніна Жук.

– Намагалася писати й працювати так, щоб про книжку ніхто не сказав, що це – макулатурний варіант, – зауважує автор.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100