реклама

реклама

Ім’я нашого земляка – відомого українського політика та публіциста, діяча руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу – В’ячеслава Чорновола присвоїли спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №18.
image.php За відповідне рішення під час сесії, яка відбулася 12 червня, висловилася більшість обранців.

Як розповів директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов, із такою ініціативою задля вшанування пам’яті уродженця Черкаської області виступив безпосередньо навчальний заклад.

Із січня до 6 березня 2018 року в школі відбувалося громадське обговорення з цього приводу. Його проводили у формі обговорення серед трудового колективу, на батьківських зборах та зборах шкільного учнівського парламенту. Як ідеться в пояснювальній записці до проекту рішення, 100% опитаних підтримали ініціативу навчального закладу про присвоєння йому ім’я В’ячеслава Чорновола, повідомляє сайт Черкаської міської ради.

Для довідки:

В’ячеслав Максимович Чорновіл народився 24 грудня 1937 в селі Єрки Катеринопільського району (тоді Київської, нині – Черкаської області).

Закінчив Вельхівецьку середню школу із золотою медаллю, Київський державний університет ім. Тараса Шевченка (факультет журналістики з відзнакою). У 1964 році склав кандидатський мінімум, пройшов за конкурсом до аспірантури Київського педінституту, але не був допущений до навчання через політичні погляди.

В’ячеслав Максимович започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників. У 60-х роках протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження України, її мови, культури, духовності й державного суверенітету.

У 1967-ому отримав 3 роки ув’язнення в таборах суворого режиму за «антирадянську діяльність». У 1972-ому знову арештований «за пропаганду українського буржуазного націоналізму», вирок – 6 років таборів та 3 роки заслання.

У травні 1985-ого повернувся в Україну, змін влаштуватися у Львові лише кочегаром при школі-інтернаті. Відновив активну політичну діяльність.

7 липня 1988 року взяв участь у 50-тисячому мітингу у Львові як голова Гельсінської спілки (УГС) – першої опозиційної до КПРС організації партійного типу.

У вересні 1988-ого долучився до створення масової організації Народного Руху України, яка ставила за мету – досягнення незалежності України та розбудову демократичної держави.

У березні 1990 року – обраний головою Львівської обласної ради.

Восени 1991 – був кандидатом у Президенти України, посів друге місце (він набрав 23 % голосів виборців).

З квітня 1992-ого – депутат Верховної ради України, голова політичної партії «Народний рух України».

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Антон 14.06.2018 05:57
Уроды называют щколы в честьфашистов
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100