реклама
Sucurity Police

реклама

Прямі міжбюджетні відносини, зростання власних доходів і безповоротна державна фінансова підтримка – об’єднані територіальні громади Черкащини вже живуть за новими правилами й працюють на свій достаток. Ті ж, хто зволікає з об’єднанням в ОТГ, може втратити доступні зараз переваги. На цьому наголосив заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань під час виступу на децентралізаційному форумі у Кропивницькому.

DSC0194

Перші територіальні громади запрацювали в області ще у 2015 році. Тоді вирішили об’єднатися Білозірська, Єрківська та Мокрокалигірська тергромади. Нині ж демонструють значне бюджетне зростання. Вони збільшили власні доходи у 3-9 разів. З урахуванням міжбюджетних трансфертів – у 13 разів.

На сьогодні у статусі ОТГ на Черкащині вже працюють 26 громад. Ще 4 – очікують на призначення виборів. Втім в області лишаються райони, де не діє жодна ОТГ. Зокрема у Монастирищенському, Христинівському, Драбівському, Чигиринському та Звенигородському. Тут постійно проводять відповідну роботу.

DSC0196

– Реформа з децентралізації йде і вже кожному очевидні її переваги, – каже Ярослав Березань. – Громади вже отримують кошти напряму, без посередництва обласних державних адміністрацій чи РДА. І це – чи не основна перевага реформи. Часто чую на сходках, що держава полишить селян сам на сам з їхніми проблемами. Давайте спочатку дослідимо, як формується бюджет села, його видатки і доходи. Після цього будь-які аргументи проти у селян зникають. Крім того, держава та міжнародні партнери постійно надають фінансування. Так, в область передбачено майже 100 млн грн національно-європейської підтримки. А це чималий ресурс. З ДФРР цьогоріч плануємо профінансувати 9 проектів ОТГ, тоді як минулоріч – 4. Ще 7,4 млн грн секторальної підтримки ЄС передбачено для Кам’янської ОТГ.

DSC0181

Торік Черкащина продемонструвала значний ривок з утворення ОТГ – плюс 20 громад-об’днавців та 5-те місце в Україні за темпами об’єднання. Цьому сприяла плідна співпраця «децентралізаційної команди» – профільного департаменту ОДА, Агенції регіонального розвитку, Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування, Асоціації міст України.

– Спільно проводимо навчання як для утворених, так і для перспективних ОТГ, – додає посадовець. – Організовуємо прес-тури та стаді-тури успішними практиками ОТГ. Вже втретє в цьому році проводитимемо форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад», де спікерами виступають не теоретики, а практики – голови успішних ОТГ з усієї України. Раді будемо бачити представників і з інших областей. Іще одна наша спільна ініціатива – Майстерні співробітництва територіальних громад. У лютому-березні ми провели 5 кущових навчань по всій області. Результат – зареєстрований в Мінрегіоні договір співробітництва 2-х ОТГ та 1 сільради.

DSC0166

Серед інших переваг об’єднання, зауважує Ярослав Березань, – можливість самостійно вирішувати нагальні питання громади: відкриття ФАПу, ЦНАПу, переформатування школи, придбання техніки, використання земель, які нині передають у власність громадам, та ін.

– Громади вчаться приймати рішення на власну користь, – підсумовує Ярослав Григорович. – Не втомлююся наводити приклад нашої Білозірської ОТГ. Тут у відкритому ЦНАПі, окрім адмінпослуг, ще й видають паспорти у формі ID-картки та біометричні паспорти. Тобто громада працює на себе і для своїх громадян. Однак тим, хто зараз ще не об’єднався, треба ухвалювати таке рішення швидше. Оскільки, як каже голова нашої показової Білозірської ОТГ, вони можуть не встигнути на цей потяг, у якому перші тергромади їдуть у купе, інші – плацкарті, а останні ризикують не втрапити й у загальний вагон.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Білозірська ГеГеГе 17.06.2018 08:13
Не втомлююсь наводити приклад: коли чиновник організовує списання дорогущого медицинського обладнання, переводить його в розряд "приватного майна" і робить платними послуги, які раніше були безкоштовними.
Саме це - справжній приклад крадіжки "вичерпного ресурсу". З такими козлами зажиточні чинушки і бізнесмени отримуватимуть медицинські послуги за класом купе, решта - як у плацкарті, а найбідніші з-за таких тварюк не зможуть потрапити і в загальний вагон медпослуг.
Розберетеся з цим питанням, Ярік Григорович? ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100