реклама

реклама

Обеліск над братською могилою у міському парку відпочинку – вважай, у самому центрі Звенигородки, встановлений, як свідчив напис на ньому, 1937 року, тривалий час привертав увагу жителів та гостей міста. Виходячи з того ж напису, тут були захоронені «борці за радянську владу періоду громадянської війни». Оскільки ні офіційних документів, ні свідків захоронення відшукати вже неможливо, довкола тих «борців» ходили різного роду чутки і домисли.

190620182303330238345 Про це пишуть «Вісті Черкащини».

Як розповідали місцеві краєзнавці, під обеліском були поховані як компартійні поплічники, так і комнезамівці та продзагоновці, які чинили відкритий грабіж населення та викачували хліб для виконання продрозверстки і були знищені повстанцями. Якими саме, сказати важко, оскільки на Звенигородщині діяло чимало повстанських загонів, в тому числі й Семена Гризла, якому, до речі, й до сьогодні не розстаралися навіть на меморіальну дошку, не кажучи вже про пам’ятник. Проте так чи інакше, тривалий час депутатами міської ради та активістами піднімалося питання про демонтаж обеліска й перенесення останків захоронених в інше місце.

І лише зовсім недавно крига скресла: минулого тижня сам обеліск й гранітні конструкції навколо нього було демонтовано. А найближчим часом перенесуть й перезахоронять на міському кладовищі й тих, хто лежав під обеліском.

реклама

Коментарі  

 
-2 #3 Михаил 21.06.2018 14:12
Не знають, хто захоронений, а зі слів краєзнавців, подумали, що комуністи. Я так зрозумів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Оксана 20.06.2018 17:16
Ну и как, жить-то легче стало?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Максим 20.06.2018 17:10
останній у Звенигородці? по області їх ще вистачає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100