реклама

реклама

У прес-службі Фонду державного майна висловилися з приводу поширеної у ЗМІ інформації про начебто неправомірні дії Фонду щодо ПАТ «Черкасиобленерго».

20046562_1536917499664028_1232494178368797192_n Тривалі судові спори щодо врегулювання заборгованості головного боржника ПАТ «Черкасиобленерго» – Черкаського Азоту, де Фонд державного майна України підтримує позицію Національного антикорупційного бюро України набувають суспільного інтересу, адже їх результат матиме вплив на ефективну господарську діяльність товариства то долю трудового колективу.

Члени профспілок ПАТ «Черкасиобленерго» на чолі з Головою правління Олегом Самчуком беруть активну участь у судових засіданнях, однак, на думку прес-служби Фонду держмайна, їх присутність часто виходить за цивілізовані рамки, в залі судових засідань лунають погрози, як представникам Фонду, так і суддям.

Тому Фонд не може залишатися осторонь цієї ситуації та розуміє потребу в оприлюдненні своїх аргументів на користь не підписання мирових угод між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Азот» в пропонованій та «узгодженій» ними редакції.

У Фонді нагадують, що борг ПАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленего» становить майже 1,7 млрд грн., в той же час ПАТ «Черкасиобленерго» заборгувала оптовому постачальнику електричної енергії – ДП «Енергоринок» близько 700 млн грн. Проведення взаєморозрахунків між цими трьома учасниками було логічним кроком в напрямку вирішення цього питання.

Ураховуючи, що відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» ДП «Енергоринок» існуватиме лише до середини 2019 року, такі взаєморозрахунки мають свій очевидний кінцевий термін.

Однак, термін погашення заборгованості до 2025 року і суми реструктуризації за мировим угодами з ПАТ «Азот» не корелюються з термінами і сумами реструктуризації з ДП «Енергоринок». Тобто сума коштів, яка начебто буде надходити від ПАТ «Азот», не дасть змогу виконувати зобов’язання перед ДП «Енергоринок».

Більше того, перед кожним судовим засіданням Голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук підписує з ПАТ «Азот» новий варіант мирових угод, на сьогодні їх уже чотири версії, і жодна з них не має економічного підґрунтя та не містить обґрунтованих гарантій спроможності ПАТ «Азот» виплачувати мільйонні суми поряд з поточною заборгованістю, а погодження мирових угод з боку НКРЕКП, ДП «Енергоринок», Черкаської обласної державної адміністрації та обласної ради не підтверджується жодним хоча б протокольним документом.

Фонд надзвичайно стурбований недалекоглядністю керівництва ПАТ «Черкасиобленерго», яке переслідуючи мету проведення реструктуризації на погоджених з ПАТ «Азот» умовах, вводить в оману трудовий колектив власного підприємства, обіцяючи зарплатню та робочі місця сьогодні, але унеможливлюючи існування успішного підприємства у майбутньому.

Варто також наголосити на інших законодавчих перепонах підписання мирових угод, а саме відсутності погодження таких дій арбітражним керуючим ПАТ «Черкасиобленерго», адже товариство перебуває в банкрутстві. Погодження не було отримано для жодного з 4 варіантів мирової угоди.

За 27 років існування, Фонд, як орган, що здійснює управління підприємствами до приватизації, був неодноразовим свідком того, як недалекоглядні, а інколи недобросовісні вчинки керівництва окремих суб’єктів господарювання призводять до тяжких та непоправних економічних наслідків. Свідченням цього можуть бути відкриті Національним антикорупційним бюро України кримінальні провадження щодо попереднього керівництва ПАТ «Черкасиобленерго» з приводу незаконних взаєморозрахунків з тим же ПАТ «Азот».

Підсумовуючи, Фонд звертається до всіх представників вітчизняного медіапростору з проханням об’єктивно аналізувати та висвітлювати поточну ситуацію, справедливо оцінювати ризики підписання мирових угод підприємством та нагадує, що Україна дотримується принципу верховенства права, а тому пропонує учасникам згаданих судових справ дочекатися справедливого рішення суду.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100