реклама

реклама

Весна-літо для викладачів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького виявилися щедрими на плідні наукові мандрівки. Так, професор кафедри української літератури та компаративістики інституту української філології і соціальних комунікацій Людмила Ромащенко в межах професійного стажування взяла участь у низці міжнародних наукових заходів.

За її словами, незабутнє враження  на учасників міжнародної конференції «Українська література в загальноєвропейському контексті» справив Ужгород, який зустрів квітучою сакурою.

5

- Закарпатська область межує з трьома державами, тож цілком природно, що естафету підхопила сусідня Словаччина. Місто Кошице славиться своїм університетом, що носить ім’я відомого діяча Йозефа Шафарика, оспіваного геніальним Тарасом Шеченком. Разом із молодим кандидатом філологічних наук Людмилою Ющенко, яка захистила дисертацію у спеціалізованій вченій раді нашого університету, ми також відвідали «Святая святих» для дослідника – бібліотеку. Відвідини міста Кошице нагадали долю Олеся Гончара, який в роки війни звільняв словацьку землю і зустрів Перемогу у Празі. Словаки вдячні за своє звільнення, про що свідчать пам’ятники і меморіали. Про своє перебування у Празі (столиця тодішньої Чехословаччини) уже по війні Олесь Терентійович згадував: «Всі палаци ніби висять в повітрі... Частина освітленого міста в повітрі, серед темної ночі», - ділиться спогадами Людмила Ромащенко.

3

Професор Черкаського національного також відвідала представницький форум у Кракові, на якому розглядалися проблеми економічного, соціально-політичного, культурологічного плану. До участі у форумі було запрошено близько двох тисяч учасників з усіх європейських країн.

2

- Із Конгресової зали – чудовий краєвид: знаменитий замковий комплекс Вавель, де поховані видатні польські політичні і культурні діячі. Серед них – поети А. Міцкевич, що гостював у своїх приятелів Головінських у Стеблеві на Черкащині і залишив згадку про ці гостини в поемі «Пан Тадеуш», і Ю. Словацький, який народився в містечку Кременці на Волині. Наукову естафету підхопила. Тут, у Гомельському державному університеті ім. Франциска Скорини (другий у республіці Білорусь із моменту заснування), відбулася міжнародна конференція «Традыцыі матэрыяльнай і духоўнай культуры Усходняга Палесся: праблемы вывучэння і захавання ў постчарнобыльскі час», - зазначає Людмила Іванівна.

Своєрідним підсумком наукових зібрань став ІХ Міжнародний конгрес МАУ (Міжнародна асоціація україністів), який відбувся в Києві. Міжнародні форуми засвідчили: наукова спільнота ділиться власними набутками, знаннями, досвідом, намагається спільними зусиллями вирішити теоретичні і практичні проблеми, що назріли.

Про це повідомляють на сайті Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

реклама

Коментарі  

 
+5 #1 toten 05.07.2018 08:25
Очень важные "международные" конференции с высосанными из пальца научными работами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100