реклама

реклама

На сьогодні все більшою популярністю, насамперед у жителів міст, користується такий різновид відпочинку, як зелений туризм, тобто відпочинок у сільській місцевості. Розвиток сільського зеленого туризму - це реальне вирішення питання зайнятості сільських жителів, особливо в районах зі значним надлишком робочої сили.

«Сільський туризм вважається видом підприємницької діяльності та включає в себе ведення особистого селянського господарства, організацію різних форм відпочинку у приватній садибі господаря з широкими можливостями використання природного ресурсу, матеріального і культурного потенціалу регіону. Тому для тих, хто проживає у сільській місцевості, має власну садибу, веде особисте селянське господарство і бажає відкрити власну справу у цій сфері, Черкаська обласна служба зайнятості надасть необхідну допомогу у започаткуванні власної справи, а також сприятиме створенню мережі сільського зеленого туризму на Черкащині», - відзначив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

1

На Черкащині зелений туризм розвивається вже кілька десятків років, зокрема, найактивніше у Звенигородському, Корсунь-Шевченківському та Чигиринському районах.

Фахівцями служби зайнятості систематично проводяться інформаційні семінари щодо організації зеленого туризму, як напрямку підприємницької діяльності, на яких безробітні інформуються про стан ринку праці Черкащини та відповідного району, зокрема, про перспективи розвитку туризму в регіоні, знайомляться з організаційними аспектами та можливостями створення власного бізнесу у сфері сільського зеленого туризму. Водночас на заходи запрошуються і власники приватних осель, які діляться корисними порадами та власним досвідом з облаштування та оздоблення садиб, організації заходів пов’язаних з відпочинком у селі.

2 Директор обласної служби зайнятості наголосив, що мешканці містечок, міст та мегаполісів їдуть у села чи хутори для того, щоб пожити зовсім іншим життям, щоб насолодитися єдністю з природою, подихати свіжим повітрям, харчуватися тільки натуральними та свіжими продуктами, пити джерельну воду і парне молоко. Зелений туризм відкриває перед городянами нові можливості – це, насамперед повернення до першоджерел, а також краса сільських пейзажів, близькість річок, озер, лісів, гір, відсутність стресів та метушні, здорове харчування сприятливо впливають на людину, зміцнюють її і духовно, і фізично. Це і є однією з переваг зеленого туризму.

Крім того, туризм на селі включає також пізнавальний елемент. Туристи знайомляться з сільськими традиціями та культурою, народними промислами та ремеслами. Зелений туризм – це не тільки споглядання, але й активна участь у житті села. Туристи ведуть сільський спосіб життя։ проживають в затишних садибах, збирають гриби та ягоди, ходять на полювання та риболовлю, допомагають у полі, при бажанні можуть навчитися їздити верхи на коні, виготовляти горщики з глини, плести вироби з лози та доглядати свійських тварин тощо. Також туристи беруть участь у народних обрядах та гуляннях.

Зелений туризм на Звенигородщині

Звенигородщина – це земля, яка дала людству великого генія українського народу – Тараса Шевченка, а сьогодні захоплює своєю мальовничою місцевістю.

Всього на території району діє 2 об’єкти зеленого туризму, які готові прийняти туристів – це садиби, які знаходяться в с. Моринці «Тарасові шляхи» та «Кобзарева колиска». Перша зелена садиба на території Звенигородщини з’явилася ще в 2001 році.

Власниці садиб дві рідні сестри Віра Чепурна та Лідія Шліхта систематично співпрацюють із Звенигородською районною філією обласного центру зайнятості і беруть участь в тематичних семінарах на теми «Як розпочати власний бізнес» та «Від бізнес-ідеї до власної справи».

Тісна співпраця власників садиб налагоджена також з місцевою владою. Сільський голова Євгеній Штанько сприяє розвитку зеленого туризму в селі та надає господарям необхідну допомогу.

Туристичні шляхи Звенигородщиною завжди традиційно пролягають через с. Моринці, яке є заповідною територією та центром туристичного маршруту «Золота підкова Черкащини». Тому невипадково маршрут туристів завжди пролягає через подвір’я власниць садиб, які з великим задоволенням презентують свої володіння, знайомлять гостей з практичними навичками ведення сільського зеленого туризму, розповідають про вимоги до території садиб, проживання та харчування, організовують пізнавально-розважальні програми.

Для всіх гостей господині пропонують різноманітні заняття, де кожен бажаючий обере справу, яка буде йому до душі – це і екскурсії Тарасовими шляхами, кінні, піші  та велопрогулянки околицями села, заняття на спортивних тренажерах, настільний теніс, вивчення Петриківського розпису з професійною майстринею, влітку та восени збирання ягід та грибів, купання у ставках, взимку катання на лижах та санчатах; для дітей функціонують ігрові майданчики та міні басейни.

Зелені садиби Корсунщини дозволяють реалізувати власний потенціал

Корсунь-Шевченківщина вважається однією з найдавніших заповідних територій України, на якій розташовані вражаючі історичні пам’ятки – палацово-паркові комплекси та через яку пролягає мальовнича річка Рось.

Всього на території краю діє 5 об’єктів зеленого туризму, які готові прийняти туристів – це садиби «Наталі» (с. Карашина), «Курінь чорних запорожців» (м. Корсунь-Шевченківський), «Райський куточок» (с. Квітки), «А ми у двох»(с. Селище) та «Мальва озерна» (с. Миколаївка). Перша зелена садиба на території Корсунь-Шевченківщини з’явилася ще в 2004 році, в якому протягом року за сприяння філії 8 осіб отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності у сфері сільського зеленого туризму. Вже пізніше ще 7 осіб відкрили власні справи в сільській місцевості.

Для відвідувачів та гостей садиб господарі організовують майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, гобеленів та килимів ручної роботи, послуги перекладача, фотографа, автобусних перевезень.

Фахівцями Корсунь-Шевченківської районної філії обласного центру зайнятості постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо організації само зайнятості безробітних громадян в напрямку сільського зеленого туризму. У профінформаційному секторі філії створено куточок «Сільський зелений туризм», в якому розміщені інформаційні матеріали з даного виду діяльності.

Водночас власники садиб систематично співпрацюють з районною філією і беруть участь в інформаційних семінарах та тренінгах. Також налагоджена тісна співпраця власників садиб з місцевою владою та громадським об’єднанням «Відродження та розвиток українського села», які неодноразово спільно організовують різноманітні просвітницькі заходи, діляться досвідом, думками та ідеями щодо створення громадою привабливих зелених зон для відпочинку туристів.

Активними учасниками заходів є голова Черкаського обласного осередку спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Василь Томіленко та його дружина Алла Томіленко, а також Громадська організація «Творимо Корсунь разом», яку очолюють Людмила  та Генадій Писаревські.

Колорит Чигиринщини через впровадження «зелених» проектів

3 Чигиринщина вважається унікальним куточком Черкащини, який славиться не тільки своєю історією, а й вражає самобутніми культурними традиціями, захоплюючими краєвидами і щирою українською гостинністю.

Всього на території Богданового краю діє 13 об’єктів зеленого туризму, які готові прийняти туристів – це садиби «Українська кухня «Холодний Яр» (с. Медведівка), «Чарівна гончарня» (с. Боровиця), "Картопляні розваги" (с. Головківка), «Медовий сад» (с. Мельники), "Ясний день" (с. Буда), «Хата Берегині «Дикий хутір» (с. Мельники), «Хата Отамана» (с. Мельники), комплекс з вулико-ліжками, просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд» (с. Івківці) та спілка родових помість "Первоцвіт" (с. Івківці). Туристичні шляхи Чигиринщиною завжди традиційно пролягають через ці господарства.

Для туристів і бажаючих відчути весь колорит Чигиринщини власники садиб пропонують проживання в екобудинках, продукцію власного виробництва, екскурсії по Холодному Яру, велотури, розважальні квести та пошуки скарбів, майстер-класи з молотіння снопів, ткацтва, виготовлення паперу, ляльки-мотанки, стрільби з луків та арбалетів, заняття у «Академії картопляних наук» та школі декоративно-ужиткової творчості «Art potato».

Серед успішних проектів зеленого туризму, які реалізовані за сприяння Чигиринської районної філії обласного центру зайнятості – це започаткування власної справи колишніми безробітними Жанною Довгополою та Сергієм Зарубою.

Жанна Довгопола власниця садиби «Українська кухня «Холодний Яр», яка розташована в с. Медведівка. Жінка на території господарства має власну українську кухню, на якій для своїх гостей, під замовлення, готує справжні національні страви, які можна скуштувати на свіжому повітрі в спеціально об лаштованій альтанці.

Ще один колишній безробітний Сергій Заруба маючи власну пасіку більше 10-ти років займався бджільництвом, тому і народилася ідея не просто займатися підприємництвом, а перетворити своє захоплення в надання послуг у сфері зеленого туризму. За рахунок отриманих коштів для відкриття власного бізнесу чоловік в свій час придбав додатково вулики і створив у власній садибі для відвідувачів справжній лікувальний комплекс з вулико-ліжками, на яких можна відпочити і оздоровитися завдяки життєвій енергії бджолосім’ї та повітрю, насиченому ароматом бджіл. Водночас Сергій пропонує туристам продукти бджільництва, проводить майстер-класи з виготовлення фігурних свічок з чистого воску. Власноруч вироблені різноманітні вироби чоловік успішно реалізовує.

Родина, яка розвиває стародавні традиції гончарства на Чигиринщині – є подружжя Сергія та Ірини Мельників, які з двома неповнолітніми дітьми переїхали з Донеччини до с. Боровиця через військовий конфлікт на Сході. Звернувшись до районної філії за допомогою у пошуку роботи та відвідавши ряд різноманітних семінарів вирішили відкрити власну справу. Ще до переїзду на Черкащину родина займалася гончарним ремеслом: виготовляла сувенірну продукцію та вироби з глини і кераміки. Тому саме історико-культурні надбання Чигиринського краю, самобутність нащадків козаків, наявність природного матеріалу справили надзвичайно великий вплив на подружжя і слугували новим успішним поштовхом для продовження улюбленої справи. Об’єднавшись в творчий тандем вони розпочали поступово організовувати свою діяльність та створили  нове підприємство ТОВ «ПДЛ-К». На підприємство на на посаду менеджера зі збуту товарів було працевлаштовано безробітного, з числа внутрішньо переміщених осіб, у звязку з чим підприємець отримав від служби зайнятості компенсацію витрат на оплату праці цієї категорії населення.

Для розвитку свого бізнесу, влітку цього року, Сергій скористався шансом отримати фінансову підтримку та взяв участь у конкурсі з написання проектів на тему: «Село: кроки до розвитку», який спрямований реалізувати професійні плани та підтримати ініціативних людей, які проживають у сільській місцевості. Невдовзі доля посміхнулася Сергію – він переконливо для комісії обґрунтував свій проект на тему: «Виробництво та реалізація виробів з кераміки», успішно захистив його, став одним із 10 переможців конкурсу та виграв міні-грант. Для реалізації своїх задумів від керівника проекту чоловік отримав грошовий сертифікат у розмірі 40 тисяч гривень.

На сьогодні родина у своїй садибі «Чарівна гончарня» виготовляє вироби з глини проводить майстер-класи, а у перспективі планує розширювати своє виробництво, створювати нові робочі місця та надалі співпрацювати із службою зайнятості щодо працевлаштування безробітних.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Зелений змій Білозірья 08.07.2018 09:10
Суперперспектив но! Такі собі "Вечори битих стежок на хуторѣ біля Сміли". Шинки, шинки, шинки,...., "Самогонотека. VIP", "Як прості свині", "У Сільського Голови", "На пампушки до Валюхи",.... Прийшов час відродження славних традицій папередників та зародження нових.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100