реклама
Sucurity Police

реклама

У рамках актуальності питання молодіжного безробіття та з метою залучення більш широкої громадської аудиторії слухачів на обласному радіо участь у тристоронньому діалозі взяли заступник директора Черкаського обласного центру зайнятості Марина Сорокіна, представники обласного молодіжного ресурсного центру та спілки «Черкаси ІТ-кластер».

«Безробіття серед молоді є одним з найактуальніших соціально-економічних питань, загострення якого призводить до поглиблення багатьох інших соціальних аспектів і негативних наслідків для суспільства. З одного боку, молодий вік сприяє високій мобільності, відкритості, готовності до змін та пошуку роботи, а з іншого – молодим людям не вистачає відповідного досвіду, щоб бути конкурентними на ринку праці. У зв’язку з цим дуже часто молоді спеціалісти працюють не за фахом, прагнуть виїхати за кордон», - наголосила під час фахової розмови у радіопрограмі на обласному  дротовому радіо «Рось» Філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція» заступник директора Черкаського обласного центру зайнятості Марина Сорокіна.

молодіж безроб

Заступник директора Марина Сорокіна відзначила, що відповідно до даних Державної служби статистики України, протягом трьох останніх років рівень зайнятості населення Черкащини у віці 15-70 років поступово зростає, а натомість рівень безробіття зменшується. Так, минулого року рівень безробіття в області становив 10,2 % проти 10,4 % у 2016 році, а рівень зайнятості зріс до 56,7 % на противагу 56,2 % у 2016 році.

З початку року роботу за сприяння служби зайнятості шукали понад 35,1 тис. безробітних (у порівнянні з минулим роком їх чисельність зменшилася на 8 %). Серед пошукачів роботи половину становлять жінки, трохи більше третини – особи, які потребують додаткових гарантій держави щодо працевлаштування, більше половини – мешканці сільської місцевості. Серед безробітних, які користувалися послугами обласної служби зайнятості, третину становили молоді люди у віці до 35 років. За освітою у 2017 році молодь перерозподілилася наступним чином: 40,5 % - мали вищу освіту, 42,9 % - закінчили професійно-технічні навчальні заклади (далі - ПТНЗ), 16,2 % - отримали базову середню освіту; у 2018 році ситуація кардинально не змінилася: 41,4 %  - випускники вищих навчальних закладів (далі - ВНЗ), 42,2 % - ПТНЗ, 16 %  - закінчили тільки школу.

За її словами випускників ПТНЗ звертається до обласної служби менше, оскільки робітничі професії користуються більшим попитом у роботодавців регіону. Протягом 2017 року за сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості звернулось 417 випускників вищих та 57 випускників ПТНЗ. Рівень працевлаштування у випускників ПТНЗ вищий, ніж у випускників ВНЗ і минулого року становив 35,6 %, на противагу 31 % серед випускників ВНЗ.

Левова ж частка вакансій, а це - 60%, пропонують працевлаштування за робітничими професіями. Це вакансії для кваліфікованих працівників з інструментом, робітників для технічного обслуговування обладнання, кваліфікованих робітників у сфері сільського господарства, працівників галузі будівництва тощо.

Для вирішення даного питання на думку Марини Сорокіної повинно бути реалізовано як мінімум два аспекти: «Абітурієнти та школярі повинні знати, які професії будуть затребувані в країні, із прогнозів економістів та науковців. І ще одна сторона медалі - поінформованість школярів, батьків, вчителів про ринок праці. У поточному році служба зайнятості в рамках реалізації Програми профорієнтації до 2020 року запровадила соціологічне опитування школярів, починаючи з 8 класів. Опитування буде проводитись щороку, щоб відслідкувати, яким чином змінились наміри майбутніх шукачів роботи після системи заходів з профорієнтації. Вони включають в себе і тестування, і співбесіди, і профорієнтаційні уроки, а також відвідування ринкоутворюючих підприємств. Вже цього року було опитано близько 8 тис. школярів, що навчаються у 8-х класах навчальних закладів регіону, та охоплено майже 90 % шкіл. Опитування дозволило проаналізувати попит школярів щодо тих чи інших сфер професійної діяльності».

Окрему увагу заступник директора звернула на стан ринку праці Черкащини, актуальні професії, які користуються попитом серед роботодавців регіону, та новації в діяльності служби зайнятості.

Довідково: з метою створення умов для прогнозованого сталого розвитку країни, в області нещодавно відбулося засідання «круглого столу» щодо розробки Національного плану дій та рекомендацій по зайнятості молоді, до якого долучилася і Черкаська обласна служба зайнятості. За результатами обговорення, учасниками були напрацьовані поради щодо вирішення питань зайнятості молоді та створення умов для сталого розвитку країни, які стануть основою для проведення круглого столу 19 липня поточного року у м. Києві на тему «Національний план дій щодо зайнятості молоді 2020: думка регіонів». Надалі, розроблені  рекомендації, стануть підґрунтям  для Національного плану дій, що буде винесено на розгляд Кабінету Міністрів України.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Бес партийный 12.07.2018 06:43
А каковой уровень угрозы роста безработици у кандидатов в разные депутаты от партей всяческих мастей?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100