реклама

реклама

Голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець наголошує, що сьогодні в питанні створення нових об’єднаних територіальних громад «влада перейшла від кількісних показників до якісних».

1531475762_eks1

Про це він заявив під час нещодавнього засідання експертної групи з доопрацювання перспективного плану формування території громад Черкаської області, інформують в обласній раді.

– Ніхто не намагається утворити об’єднання заради об’єднання. Для утворення ОТГ є чітко регламентовані критерії, основний із них – самодостатність і спроможність громади за рахунок надходжень до бюджету забезпечувати діяльність закладів і установ, розвивати інфраструктуру, вирішувати інші проблеми мешканців, – переконаний Вельбівець. – Об’єднання заради об’єднання лише компрометує саму ідею, реформу місцевого управління територіями і створює передумови для зневіри у здатності місцевих органів влади виконувати свої повноваження.

На засіданні, зокрема, йшлося про перспективний план формування ОТГ у Лисянському районі. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України визначило перспективу для утворення двох громад на Лисянщині – Виноградської і Лисянської. Ці пропозиції підтримали в райдержадміністрації.

Разом із тим, існує ініціатива Бужанського сільського голови та деяких інших про утворення ще однієї ОТГ з центром у с. Бужанка. Фахівці, які відповідають за адміністративно-територіальний устрій в Україні, розглянувши їхні розрахунки, дійшли висновку, що таке утворення буде фінансово неспроможне.

Добре знаючи ситуацію в Лисянському районі, голова обласної ради зазначив, що утворення Бужанської ОТГ – це більше бажання, ніж підтверджена розрахунками аргументація. Тому для об’єднання мешканців на Лисянщині чи в інших районах області ініціатори мають дотримуватися критеріїв, що закладені в Концепції реформування місцевого самоврядування, рекомендаціях і висновках Мінрегіонбуду, розрахунках та економічному обґрунтуванні подальшого розвитку таких громад.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100